Meja sneženja se bo na severu že dopoldne spustila na okoli 800 metrov nadmorske višine, popoldne in zvečer pa bo ponekod lahko snežilo do okoli 500 metrov nad morjem. Ponoči bodo padavine postopno ponehale.

V ponedeljek bo na Primorskem precej jasno z burjo, drugod bo zmerno do pretežno oblačno, popoldne se bo jasnilo. Jutranje temperature bodo od 2 do 7, v alpskih dolinah okoli 0, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne od 6 do 12, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

Povečana nevarnost zemeljskih plazov in snegoloma

Zaradi napovedanih povečanih količin padavin je danes povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni Sloveniji. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije.

Prebivalci območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode, svetujejo na geološkem zavodu.

Prav tako se bodo danes čez dan pretoki rek začeli povečevati, najprej na zahodu in severu, popoldan pa tudi drugod po državi. Reke bodo narasle do velike vodnatosti. Povečale se bodo tudi ojezerjene površine kraških polj. Ljubljanica se bo začela razlivati na Ljubljanskem barju. V porečju Vipave, Reke in drugod na Primorskem bo možno hitro naraščanje in razlivanje posameznih manjših rek in hudourniških vodotokov. V noči na ponedeljek in v ponedeljek se bo močneje povečal pretok rek tudi v južni in vzhodni Sloveniji, so še opozorili na Arsu.

Danes se bo pojavila nevarnost snegoloma. V višjih predelih Gorenjske in Koroške bo začelo snežiti že dopoldne, popoldne in zvečer pa tudi ponekod na Notranjskem in Kočevskem.

Na nekaterih cestah snežne razmere

Zaradi snega je za ves promet zaprta cesta čez prelaz Vršič. Na cestah Jereka - Pokljuka in Krnica - Mrzli studenec - Rudno polje so obvezne verige, medtem ko je na cestah čez prelaze Predel, Korensko sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh obvezna zimska oprema, na svojem portalu opozarja prometno-informacijski center za državne ceste.