Na več ur trajajočem kongresu Socialnih demokratov, ki je potekal pod sloganom Drugače in na daljavo zaradi omejitev združevanja, je imelo nekaj manj kot 400 delegatov možnost izbire med dvema kandidatoma za predsednika stranke in tri kandidatke za podpredsednico stranke, ki ga je pred postavitvijo za voditeljico stranke konec maja zasedala Tanja Fajon. Slednja je bila tudi najbolj prepričljiva, saj ji je glasove prek sistema e-volitev namenilo 276 delegatov ali 71 odstotkov glasujočih, protikandidat poslanec Jani Prednik pa je zbral glasove 107 delegatov ali nekaj manj kot 30 odstotkov.

SD povezovalka leve sredine

Tanja Fajon je v zmagovalnem govoru poudarila, da so Socialni demokrati povezovalec levega pola in najmočnejši člen na levi sredini. Apelirala je na enotnost v stranki, ker je prepričana, da bo to odločalo o zmagovalcu na prihodnjih državnozborskih volitev, kjer ima stranka samo en cilj: zmago. »Naš končni cilj je uresničiti vizijo velikih ambicij majhnega naroda. Slovenijo želim v naslednjem desetletju popeljati med deset najuspešnejših držav po ključnih kazalcih,« je nova predsednica SD izpostavila svoj ključni cilj. Fajonova je dejala, da prihaja čas odločitve, »ali bo Slovenija z obstoječo vlado korakala po poti razgradnje vseh vrednot, na katerih smo pred tremi desetletji utemeljili svojo državo, ali pa bomo vztrajali in poskrbeli, da naredimo razvojno desetletje.«

Za novo slovensko pomlad

Po kongresu SD je odločitev stranke jasna, je poudarila prva predsednica Socialnih demokratov. Prva naloga, ki je pred njimi, je pridobivanje zaupanja v stranki in nato v slovenski družbi. Pozvala je, da se zamere iz preteklosti pokopljejo, da bodo lahko krenili naprej. »V naših ljudeh in partnerjih vidim energijo, da temačen tok, ki vodi k razčlovečenju Slovenije, obrnemo drugam – v novo pomlad,« je dejala Fajonova. Zagotovila je, da SD ponuja jasno smer, trdnost, pošteno politiko in odločnost ob spoštovanju drugačnosti, vključenosti in spoštovanju. »Poštena politika ne pomeni le finančne transparentnosti in resnicoljubnosti, pomeni tudi empatijo in sposobnost, da zmoreš za višji cilj postaviti lastne ambicije tudi v ozadje,« je dejala Fajonova. Dokaz tega pa je po njenem odločitev SD, da podpre koalicijo ustavnega loka.

Naložbeni sklad 40 milijard evrov

Kongres SD ni bil namenjen le kadrovskim vprašanjem, pač pa so znaten del časa namenili vsebini. V sedmih vsebinskih sklopih so predstavili ključne poudarke, ki jih nameravajo zagovarjati na prihodnjih volitvah. SD je tako skušala dati odgovor, kako zgraditi 10.000 novih stanovanj, kjer bi z gradnjo neprofitnih stanovanj pomagali zlasti mlajši generaciji. Slišali smo, da si bodo prizadevali za krepitev javnega zdravstva, dolgotrajne oskrbe in s tem dostojno starost. V sklopu povečanja naložb v raziskave in razvoj predlagajo ustanovitev tehnološke agencije, preko katere bi koordinirali digitalizacijo Slovenije. Izrazit poudarek pa so dali pospeševanju vlaganj v varstvo okolja in zelene tehnologije, kjer izstopa projekt gradnje hitre železnice med Ljubljano in Mariborom, da bi potovalni čas skrajšali na 50 minut. Milan M. Cvikl je predstavil desetletni naložbeni načrt v vrednosti 40 milijard evrov, s pomočjo katerega bi Slovenijo v prihodnjem desetletju uvrstili med deset najboljših držav.

Pozdravi iz koalicije KUL

Prvi digitalni kongres SD so pozdravile vsi predsedniki opozicijskih strank, ki se povezujejo v okviru koalicije ustavnega loka in pobudnik koalicije Jože P. Damijan. Marjan Šarec (LMŠ) je bil kratek, zaželel jim je dobro izbiro in da se nadeja sodelovanja tudi v prihodnje. Koordinator Levice je izpostavil sorodnost v sledenju idejam demokratičnega socializma. Kljub razlikam med strankama, ki so prišle do izraza v zadnjem obdobju, pa je Luka Mesec pozval k sodelovanju, da bi se skupaj rešili razmer, ki jih narekuje Sloveniji skrajna desnica na oblasti. »Delajmo na skupnih stvareh, razmišljajmo skupaj, kako zagnati procese prenove Slovenije, delajmo na tistem, kar nas združuje. Postavimo osebne interese na drugo mesto,« je dejal Mesec. Kongres SD je nagovorila tudi predsednica SAB Alenka Bratušek, ki se že veseli sodelovanja z novim vodstvom pri preprečevanju spreminjanja Slovenije v drugo republiko.