Goran Dragić je izpustil še četrto zaporedno tekmo zaradi poškodbe tetive v loku stopala, vprašljiv pa je tudi njegov nastop na šesti tekmi. Slovenski as je tako znova lahko le spremljal svoje soigralce, ki so po pravem trilerju na peti tekmi finala podkrepili napovedi pred tekmo. »Odpisujejo nas, vsi dvomijo o nas. Naši hrbti so ob zidu. Ampak dokler v slačilnici verjamemo in imajo trenerji zaupanje v nas, ni pomembno nič drugega,« je dejal Bam Adebayo, še bolj nazorno pa je odnos moštva opisal Jimmy Butler: »Nihče še ni pripravljen iti domov. Ne gre za zmago ali odhod domov. Gre za zmago ali zmago.«

In če je prvi zvezdnik LeBron James po četrti tekmi, ki so jo dobili njegovi Lakers za skupno vodstvo v zmagah s 3:1, dejal, da je šlo za pravo tekmo finala, ni bilo nič drugače niti tokrat. Jezerniki so dobro krenili v srečanje in vodili s 16:11, a je imel trener Miamija Erik Spoelstra, ki pravi, da njegovo moštvo igra po receptu »prah, znoj, kri in solze«, dober nos, ko je v igro poslal Kendricka Nunna, ki je poživil igro soigralcev. Miami je tako s pomočjo 25-letnika iz Chicaga na odmor odšel s točko prednosti (25:24). Prvih dvanajst minut pa je dalo jasno vedeti, da so vložki iz tekme v tekme večji, sploh ko sta z ruvanjem vse skupaj začinila Butler in orjaški Dwight Howard.

Nepopoln preobrat Jezernikov

Vročici je v nadaljevanju z delnim izidom 16:5 sicer uspelo priboriti izdatnejšo točkovno prednost pri 41:30, a je Lakers v igri držal James, ki je v drugi četrtini prispeval tri trojke in 15 od 21 točk prvega polčasa. Butler na drugi strani je bil pri 22 točkah, njegov prosti met pa je postavil rezultat prve polovice srečanja (60:56). Košarkarji obeh moštev niso popuščali niti v tretjem delu, ko so igralci Los Angelesa uspeli poravnati izid pri 70:70 in Vročici še naprej vseskozi dihali za ovratnik (77:78). A Miami je ostajal osredotočen in izkoristil ponujeno. Izstopal je predvsem napad za šest točk, potem ko si je Howard privoščil nešportno napako. Butler je navkljub ne prav nežnem pozdravu po obrazu uspešno zaključil polaganje, zadel še prosti met, Jae Crowder pa je s trojko vse skupaj zaokrožil v dodatnem napadu.

A igralcem Lakers je bilo v zadnji četrtini očitno dovolj lovljenja rezultata, devet točk zaostanka (82:91) so po delnem izidu 17:3 v zadnji četrtini pretopili v preobrat. Dobre štiri minute pred koncem so vodili z 99:96, imeli moment v igri, a je potem Butler zbranim pokazal, kaj je mislil z mentaliteto “zmaga ali zmaga” in v zadnjih minutah zaplesal z Jamesom, ki je bil sicer s 40 točkami, 13 skoki in sedmimi podajami najbolj učinkovit igralec srečanja. Moštvi sta se izmenjevali v vodstvu do zadnjega. Še 21 sekund pred koncem je po polaganju Anthonyja Davisa kazalo na 17. naslov prvaka za Los Angeles (108:107), a je Butler po prodoru in dveh prostih mestih poskrbel za novo vodstvo Miamija ter svoj trojni dvojček zaključil pri 35 točkah, 12 skokih in 11 podajah. Ostalo je slabih 17 sekund, Danny Green je po podaji Jamesa zgrešil potencialno odločilen met za tri, Tyler Herro pa je z dvema prostima metoma na drugi strani potrdil zmago Vročice. Šesta tekma je pred vrati. Imamo serijo, bi rekli Američani.