Berlinska policija je danes na twitterju sporočila, da so izpraznili štirinadstropno hišo Liebig34 v četrti Friedrichshain v vzhodnem Berlinu, ki jo je zasedal kolektiv levičarskih anarhistov. Iz hiše so enega za drugim odstranili 57 ljudi, potem ko so na silo vdrli v poslopje, v katero so se zabarikadirali, poroča Deutsche Welle na svoji spletni strani.

Pred tem je zjutraj pred poslopjem prišlo do manjših spopadov z nekaj od več sto protestnikov, ki so hoteli preprečiti izpraznitev poslopja na podlagi naloga za deložacijo. Kljub temu je deložacija, v kateri je sodelovalo 1500 policistov, minila relativno mirno in do večjih spopadov, kot so se bale mestne oblasti, vendarle ni prišlo.

Skvot se nahaja v okrožju Friedrichshain, priljubljeni četrti nekdanjega Vzhodnega Berlina, kjer so cene nepremičnin strmo poskočile. Po padcu Berlinskega zidu so številna zapuščena poslopja v vzhodnem delu prestolnice zasedli študenti, mladi, umetniki in aktivisti. Nekatere skvote so kasneje legalizirali v okviru stanovanjskih projektov.

Umirajoča berlinska levičarska scena

Stanovalci hiše Liebig34 so se označevali kot "anarhisti-queer-feministi". Hiša leži na vogalu ulice Liebigstrasse, njena fasada pa je prekrita z grafiti in transparenti. Od leta 1999 je nudila zatočišče okoli 40 ženskam ter transspolnim in interseksualnim osebam. To je bil še eden zadnjih simbolov, ki je ostal od levičarske scene v Berlinu. Levičarski bar Syndikat so kljub velikim protestom v mestu izpraznili avgusta, navaja Deutsche Welle.

Najemnino so plačevali s pomočjo bara in kulturnega centra, ki so ju vodili. Lasnik poslopja, kontroverzni vlagatelj Gijora Padovicz pa je leta 2018 odločil, da kolektivu ne bo podaljšal desetletne najemne pogodbe. Ker poslopja niso hoteli zapustiti, se je obrnil na sodišče, ki mu je izdalo nalog za deložacijo. Padovicz je lastnik več sto nepremičnin v prestolnici. Obtožujejo ga, da dopušča njihovo propadanje, da bi jih nato obnovil in povišal najemnino, navaja AFP. Odvetnik kolektiva Liebig34 Moritz Heusinger je dejal, da je v nasprotju s človekovimi pravicami, da sredi pandemije covida-19 na ulico mečejo ljudi, ki ne morejo plačati najemnine. Poudaril je, da bodo sedaj brezdomci.