Za županski stolček se potegujejo trije kandidati. Poleg Petra Dermola iz vrst stranke SD, ki že zdaj začasno opravlja funkcijo župana, pred tem pa je bil podžupan, sta kandidata še Darko Koželj, član Gospodarsko aktivne stranke, ki ga podpirajo stranke SDS, NSi, SMC ter zunajparlamentarna SLS, in Benjamin Strozak, ki je kandidat Dobre države s podporo Neodvisnih Velenje. Na glasovnici bodo njihova imena napisana ravno v obratnem vrstnem redu. Na tretjem mestu bo torej Dermol, ki je v preteklosti zasedal tudi direktorski stolček v Termoelektrarni Šoštanj (Teš). Dermol je občanom zagotovil, da bo nadaljeval delo, ki ga je zastavil že njegov predhodnik Kontič, še pred njim pa Srečko Meh. »Velenje bomo še naprej razvijali kot skupnost solidarnosti, znanja, inovacij, podjetnosti in strpnosti. Ne glede na krizna obdobja bomo vlagali v izobraževanje, šport in kulturo. Kakovost življenja ljudi je naše edino vodilo,« poudarja Dermol, ki se na volilce obrača s sloganom »Za Velenje, s srcem«.

Nasprotniki nad Dermola z očitki

Ker naj bi imel največ možnosti za izvolitev, pa je v teh dneh, pričakovano, tudi tisti, ki prejema pod noge največ polen. Nasprotniki mu med drugim očitajo, da občina posluje z izgubo. »Opažam, da je edini program mojih protikandidatov moja diskreditacija preko anonimk in javnih zavajanj,« se je na očitke odzval Dermol in pojasnil, da občina nikoli ni in ne bo poslovala z izgubo. »Letošnje leto bomo zaključili z okoli 1,5 milijona evrov na računu,« zatrjuje Dermol, ki pa ne zanika, da je bil v TEŠ razrešen iz krivdnih razlogov. »Lahko bi bil poslušen in delal proti dolini – dvignil ceno toplotne energije, odpustil preko sto zaposlenih, ne podpisal odškodninskega sporazuma za Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki – in bi bil verjetno lahko še danes direktor. Vendar tega nisem hotel,« je dejal v svoj bran.

Dobro plačane službe in mladi

In kaj ponujata Dermolova protikandidata? Darko Koželj je podjetnik, ki se ukvarja s prodajo gasilske in reševalne opreme, v svojem volilnem programu pa je na prvo mesto postavil skrb za zdravje ljudi. Čeprav je v politiki, kot je dejal sam, novinec, pa ima za seboj bogate življenjske izkušnje. »Ljudje mi govorijo, da so pri vodenju občine potrebne spremembe, saj da jih skrbi za njihovo prihodnost, kar dojemam kot njihov klic na pomoč,« pravi Koželj, ki želi podjetnikom omogočiti razvoj, zagotoviti pogoje za delovna mesta z višjo dodano vrednostjo, Velenje, ki je že zdaj zanj najlepše mesto na svetu, pa postaviti na evropski zemljevid in mu s tem dati svež zagon.

Benjamin Strozak se vso svojo delovno dobo ukvarja s plastiko in plastičnimi masami in je že 28 let na čelu lastnega podjetja Plastro. Dva mandata je že bil velenjski svetnik, vodil je odbor za gospodarstvo. »Velenje potrebuje nove, dobro plačane službe in dobre pogoje za življenje. Razvijati je treba predvsem panoge, ki kratkoročno ne bodo odvisne od cestne infrastrukture, ampak od drugih danosti, ki jih imamo. Naš velik potencial so mladi,« je med drugim izpostavil v svojem programu Strozak, ki je že več kot četrt stoletja aktiven tudi v društvu potapljačev DPD Jezero Velenje, član podvodne reševalne službe in predsednik avtomobilskega kluba oldtimerjev Slovenije.