Po uvodnih dirkah v Veliki Britaniji in na Nizozemskem so sledili trije trojni trojčki na istem prizorišču v osmih dneh (Latvija/Kegums, Italija/Faenza, Italija/Mantova), po preizkušnji v Španiji pa bodo v zadnji tretjini sezone še trojni trojčki v Belgiji (Lommel) in Italiji (Pietramurata). V skupnem seštevku za SP ima sedem dirk pred koncem aktualni svetovni prvak Tim Gajser 399 točk, drugouvrščeni Italijan Antonio Cairoli 388, v igri za naslov pa so še Švicar Jeremy Seewer (369), Španec Jorge Prado in Nizozemec Glenn Coldenhoff (po 341).

Tim Gajser je v nedeljo na VN Evrope v italijanski Mantovi dosegel prvo zmago v tej sezoni in premierno po natanko 14 mesecih (pred tem 4. avgusta lani v Belgiji), osvojil 47 točk in prednost s petih točk pred Cairolijem (352:347) povišal na enajst. To je bila sočasno njegova 20. zmaga v razredu MXGP od leta 2016, konec tedna pa ga skupaj s še 25 tekmeci čaka dirka na nekoliko trši podlagi v Intu Xanadu-Arroyomolinosu, ki je tokrat prvič v koledarju za SP. Dodaten motiv za 24-letnega šampiona iz Pečk pri Makolah je tudi to, da je Honda dan po dirki v Mantovi z njim in 21-letnim Avstralcem Mitchllom Evansom obnovila dosedaj veljavni pogodbi.

»Zelo sem vesel, da sem podaljšal pogodbo s Hondo in moštvom Team HRC. Sedmo leto smo skupaj in zame je to družina, v kateri se počutim zelo dobro, zato sem vesel, da v njej ostajam še naprej. Še naprej se bom boril za lovorike, menim pa, da je to moštvo najboljše za moje uresničevanje visokih ambicij. Zadovoljen sem, da smo podaljšali partnerstvo, ki je v preteklosti že obrodilo sadove in nas že nekajkrat naredilo za svetovne prvake,« je podaljšanje pogodbe komentiral Tim Gajser. V Španiji bo skušal prekiniti statistiko šestih različnih zmagovalcev na zadnjih šestih dirkah v MXGP in kot prvi ubraniti naslov najboljšega s prejšnje.

V razredu MXGP bo vozil Jan Pancar, ki je v skupnem seštevku za SP na 17. mestu s 74 točkami. Podlaga na progi v Španiji mu je bistveno bolj domača in bolj pri srcu od tiste, s katero se je spopadal na zadnjih treh dirkah v Mantovi. V MX2 bo prva vožnja v nedeljo ob 12.15, druga ob 15.10, v MXGP pa ob 13.15 in 16.10.