Kriminalisti, mariborski, ljubljanski in z generalne policijske uprave, so po skoraj dveletni preiskavi prekupčevanja s kokainom v začetku tega tedna izvedli zaključno akcijo. Prijeli so tri osumljence, stare 37, 40 in 44 let, ki so že od srede po nalogu preiskovalnega sodnika v priporu. Poleg tega so zasegli več kot kilogram kokaina, dobrih 75.000 evrov gotovine in orožje.

Preiskavo so mariborski kriminalisti začeli konec lanskega januarja, ko so iz Avstrije dobili informacijo o prijetju 57-letnega slovenskega državljana, ki sicer biva v sosednji državi. Avstrijci so mu zasegli več kot kilogram kokaina, ki ga je, kot se je izkazalo, kupil v Mariboru od 44-letnega Slovenca. To je bil seveda znak za alarm in preiskava se je pri nas nadaljevala. Z zbiranjem informacij in s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov so ugotovili, da je omenjeni 44-letnik kokain kupoval od 37-letnega moškega z območja Ljubljane. Kriminalisti so nato opravili več zasegov kokaina, odkrili pa so tudi naslednjega v preprodajalski verigi: 37-letnika je z drogo oskrboval njegov 40-letni sorodnik.

Skupno zasegli skoraj štiri kilograme

Mariborski in ljubljanski kriminalisti ob pomoči kolegov z generalne policijske uprave so zaključno akcijo izvedli v ponedeljek. Vsem trem vpletenim so odvzeli prostost in jih pridržali. V okviru zaključne akcije in med hišnimi preiskavami so jim zasegli skupno več kot kilogram kokaina in manjše količine drugih prepovedanih drog in nedovoljenih snovi v športu, poleg tega pa še dobrih 75.000 evrov gotovine, različne pripomočke za preprodajo mamil in pištolo s strelivom.

Sicer pa so v času preiskave, torej od začetka lanskega leta, osumljencem skupno zasegli skoraj štiri kilograme kokaina. S prodajo takšne količine na veliko bi na črnem trgu zaslužili približno 200.000 evrov, upoštevajoč, da cena za kilogram znaša okoli 50.000 evrov. Če pa bi kokainu dodajali še druge snovi in tako njegov volumen s štirih zvišali na osem kilogramov, kot je običajno, bi njihov zaslužek znašal kar 800.000 evrov. Cena za gram kokaina na drobno znaša 100 evrov.

Osumljeno trojico so včeraj privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je za vse odredil pripor. Ovadili so jih zaradi 14 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Enega pa tudi zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva.

Preiskavo nadaljujejo, sumijo namreč, da imajo v povezavi z drogo na vesti še marsikaj.