Letalske povezave z Ljubljano je septembra začasno prekinil tudi poljski letalski prevoznik Lot, ki naj bi med Ljubljano in Varšavo sicer ponovno letel z začetkom zimske sezone konec oktobra. Takšno odločitev je sprejel tudi nizozemski nizkocenovnik Transavia.

Easyjet naj bi se na brniško letališče vrnil 11. decembra, ko bo po napovedih vzpostavil povezavo z londonskim Lutonom, 17. decembra pa naj bi začel leteti še v Gatwick.

Medtem ko je v zimski sezoni glede na napovedi pričakovati, da bo lete iz Ljubljane v Bruselj vendarle obnovil Brussels Airlines - ta je začetek letov na tej destinaciji že večkrat prestavil - pa po poročanju portala Ex-Yu Aviation pozimi v Belgijo ne bo letel nizkocenovnik Wizzair. Wizzair naj bi zadnji let med Ljubljano in Charleroiem opravil 24. oktobra, znova pa naj bi na tej destinaciji dvakrat tedensko začel leteti šele 30. marca prihodnje leto.

Aeroflot, ki bi Ljubljano povezal z Moskvo, svoje odločitve še ni sporočil. Finnair se bo medtem na ljubljansko letališče vrnil v poletni sezoni 2021. Lufthansa bo v München po pisanju Ex-Yu Aviation iz Ljubljane zelo verjetno začela leteti šele v poletni sezoni 2021, prav tako Swiss v Zürich.

Letos na brniškem letališču ni pričakovati niti letov Iberie v Madrid, British Airwaysa na londonski Heathrow, ukrajinske družbe Windrose v Kijev in prevoznika Israir v Tel Aviv.

Družba prvič pristala v izgubi

Družba Easyjet bo prvič v zgodovini celoletno poslovanje sklenila v rdečih številkah. Ocenjuje, da je v poslovnem letu, ki se konča s septembrom, zabeležil med 815 in 845 milijonov funtov izgube pred davki. V zadnjih treh mesecih leta 2020 pa nameravajo izvesti le okoli četrtino sicer predvidenih letov.

Ob predstavitvi ocene lanskega poslovanja je izvršni direktor Easyjeta Johan Lundgren britansko vlado pozval, naj letalski industriji koronsko krizo, ki je sektor spravila na kolena, pomaga premagati z dodatno pomočjo.

"V začetku leta si nihče od nas ni mogel predstavljati posledic, ki jih bo panogi povzročila pandemija," Lundgrena povezama francoska tiskovna agencija AFP. Kot je dodal, se letalska industrija še naprej sooča z največjim izzivom v zgodovini, britanska vlada pa bi po njegovi oceni morala z izdatno pomočjo omogočiti, da bodo družbe lahko stopile na pot okrevanja, ko bodo razmere to omogočale.

Lundgren je še povedal, da bo 25-letni Easyjet leto prvič sklenil v rdečih številkah.

Prevoznik je celotno floto prizemljil 30. marca, ko je Velika Britanija uvedla številne omejitvene ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Zaradi posledic pandemije bo Easyjet ukinil do 4500 delovnih mest, kar predstavlja skoraj tretjino vseh zaposlenih, še navaja agencija.

Število potnikov se je po navedbah družbe v lanskem poslovnem letu znižalo za polovico na 48 milijonov.