Slovenska nogometna reprezentanca se je v Stožicah z močno premešano postavo sprehodila do najvišje zmage v letošnjem letu (4:0). Zelo skromen nasprotnik iz San Marina je bil tekmec po meri za dvig samozavesti pred paketom gostovanj v ligi narodov, ko bo treba zbirati točke v boju za prvo mesto v skupini.

Slovenija je unovčila več znanja od nasprotnika že v prvem polčasu, ko je s tremi goli hitro odločila zmagovalca. To ni bil pretirano resen test za slovensko vrsto, ampak zgolj zahtevnejši trening, da je lahko selektor Matjaž Kek preizkusil sveže moči v izbrani vrsti. V začetni enajsterici so se znašli štirje novinci, med katerimi se je najbolj izkazal David Tijanić, ki je bil na desnem krilu skupaj z Nejcem Skubicem zelo aktiven in iznajdljiv pri prebijanju gostujoče obrambe. Slovenija je praktično vso tekmo uprizarjala enosmerni promet proti golu žepne države, ki v mednarodnem merilu spada v najnižji razred evropskega nogometa. »Hitreje! Naprej! Bolj široko!« je vsake toliko časa z roba igrišča tišino presekal Matjaž Kek, ko je popustila zbranost. Selektorja ni zanimalo, da je bila tekma brez tekmovalnega značaja, saj je vseskozi zahteval hitro kroženje žoge in visok ritem igre.

Slovenija je bila za zgleden pristop nagrajena s serijo zadetkov. Vse je bilo lažje in bolj sproščeno v slovenski igri, ko je prvi gol v reprezentančnem dresu po dobre četrt ure dosegel branilec Nemanja Mitrović, ki je do konca polčasa zadel še enkrat po podaji s kota. To je bil očitno večer za doseganje premiernih golov, ki je uspel tudi Harisu Vučkiću iz enajstmetrovke, kar je bil njegov edini svetel trenutek na tekmi. Na sredini igrišča je bil najbolj glasen začasni kapetan Jasmin Kurtić, medtem ko se Mario Jurčević in Damjan Bohar na levem boku nista preveč naigrala. Selektor Kek je v drugem polčasu namenil priložnost šestim rezervistom, med katerimi je v polno zadel Rajko Rep in postavil končni izid 4:0. Vratar Vid Belec, ki je po dolgem času zamenjal zvezdnika Jana Oblaka, skorajda ni imel dela. Na koncu je San Marino tudi peti obračun s slovensko vrsto končal brez doseženega zadetka. V Stožicah je bil blizu častnemu golu, a se je žoga od prečke in vratnice odbila v polje.

Strelec dveh golov za Slovenijo Nemanja Mitrović je po tekmi povedal: »Že dolgo je, odkar sem nazadnje dosegel dva gola. Pomembna je zmaga. V tem dneh smo veliko trenirali skupaj, na tekmi pa si iz izdelanih akcij priigrali kar nekaj priložnosti. Ta tekma je dobra popotnica pred naslednjima, ki bosta veliko pomembnejši.«