Intenzivno zdravljenje jih potrebuje 22, na ventilatorju jih je osem, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. V torek je število potrjenih okužb v enem dnevu prvič preseglo 300. Delež pozitivnih testov je bil 9,1 odstotka. Glede na podatke vlade pa ni umrl noben bolnik s covidom-19.

Dvotedenska incidenca za Slovenijo je danes že 116,02, je poudaril vladni govorec Jelko Kacin. Največji delež primerov je na Koroškem in v Zasavju.

Število obolelih in hospitaliziranih strmo narašča, je povedal direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman. »Presegli smo kapaciteto 70 odstotkov postelj na navadnih in intenzivnih oddelkih. Potekajo napori po bolnišnicah, da bi mobilizirali dodatne postelje po bolnišnicah. Potrebno bo zapirati redne programe.«

Ne zmanjkuje pa samo postelj, temveč tudi kadra. Čez dva tedna bi potrebovali 200 bolniških postelj, konec meseca pa celo 300, če se epidemija ne bo umirila, pravi Rozman in »težko si je zamisliti, kako bi zdravstveni sistem ob tem deloval«, je opozoril in dodal, da vstopamo v zelo nevarno območje stabilnosti zdravstvenega sistema.

»Pozivam domove starejših, da začnejo pripravljati rdeče cone, v bolnišnicah ne bo več kapacitet,« je še pozval.

Podatki sledilnika tudi kažejo, da so v torek potrdili 16 okužb med zaposlenimi v zdravstvu, šest med zaposlenimi v domovih za starejše, medtem ko med oskrbovanci domov za starejše niso potrdili nobene okužbe.

Črna na Koroškem razglašena za ogroženo območje

Črna na Koroškem je glede na v torek zvečer objavljeno odredbo, ki je začela veljati danes, že razglašena za ogroženo območje zaradi covida-19. To pomeni, da bo območje lahko dobilo pomoč, je pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar, ki bo o tem s predstavniki v Črni govoril popoldne. Razglasitev pa ne pomeni nobene omejitve gibanja, je dodal.

Vladna odredba je bila objavljena v torek zvečer v Uradnem listu, v njej pa je navedeno, da začne veljati naslednji dan po objavi.

Kot je po današnjem obisku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec dejal minister Gantar, je bila razglasitev Črne za ogroženo območje nujen ukrep zaradi tamkajšnjega slabšanja razmer. Olajšal bo delo, da bodo lahko pomagali. »To pomeni samo možnost dodatne kadrovske pomoči, manj pravnih ovir,« je razložil minister, ki se danes skupaj z drugimi člani vlade mudi na obisku na Koroškem.

Črna na Koroškem je že nekaj dni v slovenskem vrhu po deležu aktivno okuženega prebivalstva. Ta je za torek znašal 1,463 odstotka, kar je rahlo manj kot dan prej. Največje žarišče je Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer je število potrjeno okuženih z novim koronavirusom med uporabniki, zaposlenimi in prostovoljci skupaj preseglo sto.

Minister Gantar bo Črno na Koroškem in tamkajšnji CUDV skupaj z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem obiskal popoldne in podrobneje razložil nadaljnje načrte. Ocenjuje, da imajo v CUDV zaradi trenutnih razmer težave na vseh področjih, prepričan pa je, da je ob pomoči ureditev razmer možna.

Ker so v Črni potarnali, da so za razglasitev izvedeli iz medijev, pa je minister dejal, da ne vidi razlogov za vznemirjenje, in ponovil, da to ne pomeni nobenih omejitev gibanja in podobno, le možnost pomoči, za kar »bi bili pa lahko predvsem veseli, ne pa zaskrbljeni«, je dejal.

V Splošni bolnišnici Celje tudi prepoved obiskov porodnic

Splošna bolnišnica Celje zaradi poslabšanja epidemiološke situacije dodatno omejuje obiske. Omejitev obiskov velja od četrtka do preklica, od tega dne bodo prepovedani tudi obiski porodnic, ki so jih do zdaj lahko obiskovali le očetje novorojenčkov. Spremstvo partnerja je pri porodu do nadaljnjega še dovoljeno. V skladu z omejitvijo obiskov bodo od četrtka naprej v SB Celje dovoljeni le še obiski kritično bolnih pacientov in hospitaliziranih otrok, so sporočili iz bolnišnice.