Le še zmago so košarkarji LA Lakers oddaljeni od 17. naslova prvaka v ligi NBA. Miami kljub težavam s poškodbami sicer ponuja dober odpor LeBronu Jamesu in soigralcem ter je bil po zmagi na tretji tekmi tudi na četrti praktično do konca obračuna v igri za uspeh, a do njega v zaključku ni prišel. Trener moštva s Floride Erik Spoelstra je to pot lahko računal na Bama Adebaya, ki je dosegel 15 točk in sedem skokov, znova pa pogrešal Gorana Dragića. Slovenski organizator igre se je pred tekmo sicer za kratek čas ogreval, a jo je nato še tretjič zapored spremljal s klopi za rezervne igralce. Glavna krvnika Miamija sta bila znova LeBron James, ki je 28 točkam dodal 12 skokov in osem asistenc, ter Anthony Davis, ki je zbral 22 točk in devet skokov. Prvo priložnost za naslov prvaka bodo košarkarji LA Lakers imeli v noči na soboto po slovenskem času.

James ve, da pri 3:1 finale še ni odločen

»Posel še ni opravljen,« je bil po tretji zmagi na četrti tekmi finala jasen LeBron James. Če kdo, potem ravno on dobro ve, kako resnično je to. Bil je namreč najzaslužnejši, da je Cleveland leta 2016 proti Golden Statu kot prvi in do zdaj edini v zgodovini lige NBA v finalu spreobrnil zaostanek z 1:3 v zmagah. »To je bila prava finalna tekma. Obe ekipi sta bili obupani in z mislimi le pri zmagi. To je tisto, kar naš šport dela tako zanimiv. Tekmovalnost je bila na vrhuncu, mi pa smo veseli, da nam je uspelo do pomembne zmage,« je zbrano razlagala James.

Tekmo so LA Lakers prelomili slabe štiri minute pred koncem, ko je Tyler Herro s prvim prostim metom zaostanek Miamija znižal na minus dve, nato pa zgrešil drugega. Po dobri obrambi je imel Jimmy Butler, ki je bil z 22 točkami, desetimi skoki in devetimi asistencami znova prvo ime svojega moštva, trojko za vodstvo, a je zgrešil, na drugi strani pa jo je zadel Kentavious Caldwell-Pope, popeljal svojo ekipo na plus pet in s tem zadal dokončni udarec vročici.

Dragić poskusil, a ni šlo

»Slišal sem Jamesov komentar, da je šlo za pravo tekmo finala lige NBA. Ne bi se mogel bolj strinjati z njim. Ponosen sem, kako so se naši igralci borili. Na koncu tekme je bilo nekaj trenutkov resnice, ki so šle na stran nasprotnika. Občutek imam, da bi stvari lahko potekale tudi drugače, a je treba priznati, da so LA Lakers odigrali odlično v obrambi. Toda verjemite, da se bomo tudi po tem pobrali in imeli pripravljene prave odgovore. Sploh ne dvomite o tem,« je bil jasen trener Miamija Erik Spoelstra, ki pa se zaveda, da so možnosti za preobrat sila majhne. Še dodatno zato, ker po vsej verjetnosti do konca finala ne bo mogel računati na Gorana Dragića.

Slovenski organizator igre je sicer naredil vse, da bi bil nared za obračun in je celo prišel na parket ter poskusil igrati. Pri metih z mesta je še šlo, ko pa se je spustil v prežo in naredil nekaj stranskih korakov, se je le obrnil in odšepal na klop za rezervne igralce. V očeh so se mu nabrale solze, saj se bržkone zaveda, da v finalu ne bo več nastopil. »Nikogar ne želimo preslepiti. Goran dela vse, kar lahko, da bi bil z nami na parketu. A enostavno ni pripravljen. Poškodba, ki jo ima, pač ni nedolžna. Vložil je srce in dušo v to, da smo prišli do finala, in veliko pripomogel k našemu uspehu. V očeh se mu vidi, kako bi rad pomagal soigralcem in da trpi, ker ne more igrati. Težko je. Vem, da bo še naprej poskušal vse, da bi se vrnil. Bomo videli, kako se bo razpletlo, a resnično mi je hudo zanj,« je o slovenskemu košarkarju povedal Spoelstra.