Bivši predsednik DeSUS Karl Erjavec se bo na novembrskem kongresu ponovno potegoval za vodenje stranke upokojencev. Danes so mu podporo izrekli v pokrajinski organizaciji DeSUS Gorenjska in ga organom stranke predlagali za kandidata za predsednika. »Karl Erjavec je dal pisno soglasje h kandidaturi. Na seji je predstavil svoj program. Pogovorili smo se o zadevah in deležen je bil gromkih aplavzov,« nam je povedala vodja gorenjske pokrajinske organizacije Julijana Bizjak Mlakar. Več naših sogovornikov iz stranke upokojencev je prepričanih, da se Erjavec po bolečem porazu na januarskem kongresu v tekmo za ponovno vodenje DeSUS ne bi podal, če v svojo zmago ne bi trdno verjel.

Bizjak-Mlakarjeva: Vrag je vzel šalo

Po besedah Bizjak-Mlakarjeve so se na seji gorenjske pokrajinske organizacije zavzeli, da stranko rešijo s kandidatom, ki je izkušen, ki pozna program in bo znal stranko vrniti h koreninam. »Vrag je vzel šalo, ne gre se več igrati. Vodenje naj prevzame kandidat, ki je bil kot predsednik že uspešen in lahko stranko ponovno dvigne. Tako nizko, kot je DeSUS padla v teh nekaj mesecih, ko je bila na njenem čelu Aleksandra Pivec, stranka še ni bila,« je poudarila Bizjak-Mlakarjeva. Iz dosedanjih pogovorov je razbrala, da so vrnitvi Karla Erjavca naklonjeni tudi v drugih pokrajinskih organizacijah DeSUS.

Na vprašanje, ali je program, ki jim ga je danes predstavil Erjavec, predvidel obstanek DeSUS v Janševi vladi ali pa je bivši predsednik bolj naklonjen morebitnemu oblikovanju levosredinske koalicije, Bizjak-Mlakarjeva ni hotela odgovoriti. »To vam mora povedati Karl Erjavec sam,« nam je dejala. Ta se na naše klice danes ni odzval. Kot je mogoče slišati v stranki DeSUS, je bilo za mesto predsednika stranke doslej evidentiranih vsaj pet kandidatov; rok za oddajo soglasja h kandidaturi se izteče v soboto ob polnoči.

Anita Manfreda sledila Pivčevi

Za predsednico stranke pa se ne bo potegovala Aleksandra Pivec, ki je v ponedeljek obelodanila, da izstopa iz DeSUS. Danes je takšno potezo potegnila še podpredsednica stranke Anita Manfreda. Po ponedeljkovem odstopu Pivčeve z mesta ministrice za kmetijstvo je predsednik vlade Janez Janša državnemu zboru že predlagal, naj za njenega naslednika potrdi sedanjega državnega sekretarja v kmetijskem resorju Jožeta Podgorška. Matičnemu parlamentarnemu odboru se bo predstavil v ponedeljek.