Najprej razjasnimo, to ni jabolčna marmelada in ni jabolčni kompot. Tudi ni jabolčna omaka ali jabolčni preliv. Čeprav jo lahko uporabljate tako, saj je resnično vsestranska. Čudovita je s sladoledom, dodajte jo v smutije, jo jejte s čeznočnimi kosmiči, super je z jogurtom in granolo, dodajte jo v ovseno kašo, odlična je z ameriškimi palačinkami, odlično pa se poda tudi k topli svinjski pečenki.

Jabolčno kašo lahko pripravite z zgodnjimi jabolki ali jabolki, ki zdržijo čez zimo. Obe različici sta odlični, a obe malenkost drugačni. Tudi to je čarobnost tega recepta. Nikoli se je ne naveličaš, saj je vsaka različica malo drugačna. Uporabite predvsem tista jabolka, ki so malo obtolčena in ki jih ne morete dolgo hraniti. Kajti vseh jaboljk pa res ne moremo spremeniti v pite ali štrudlje!

Prilagamo še kratek seznam sladic, ki jih lahko pripravite z jabolki, ker vseh pa res ne morete spremeniti v jabolčno kašo:

Priljubljena Marina biskvitna jabolčna pita

Ovsena kaša s karameliziranimi jabolki in cimetom

Jabolčno-orehovo pecivo

Jabolčni karamelni mafini

Jabolka s čokolado in arašidovim prelivom

Jabolčno-ovseni piškoti z arašidovo glazuro

Še več idej za pripravo sladic najdite pod oznako Sladice.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/.

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 8 majhnih kozarčov):

• približno 3 kg (nato približno 2 kg olupljenih) jabolk po izbiri

• 2 žlici limoninega soka

• 50 g sladkorja (oziroma več ali manj po okusu)

• 2 cimetovi paličici ali 1 žlička mletega cimeta

• 1,5 dcl vode

PRIPRAVA

Jabolka olupite, jim odstranite sredico in jih narežite na kockice. Limono ožemite.

V velik lonec stresite jabolka, dodajte vodo, limonin sok, sladkor in cimet in premešajte. Pokrijte in kuhajte 20 minut. Vmes parkrat premešajte.

Ko so jabolka že kašasta jih spasirajet z ročnim mešalnikom ali v blenderju. Ne pozabite odstraniti cimetovih palčk! Nato kašo poskusite in dosladkajte ali dodajte še malo limoninega soka.

Čiste in suhe steklene kozarčke skupaj s pokrovi za deset minut postavite v pečico, ogreto na 110°C.

Še vročo spasirano jabolčno kašo previdno prelijte v še vroče kozarčke. Nato kozarčke previdno zaprite, da se naredi vakum – to preverite tako, da po zaprtju poskusi dokajte nežno odpreti pokrovček in če se ne da, kozarček dobro testni – in jih shladite pod dekco. Neodprte hranite v temnem in suhem prostoru kakšna dva meseca, odprte pa porabite v dveh tednih in hranite v hladilniku.