Huaweijev predsednik za regijo srednje in vzhodne Evrope Radoslaw Kedzia je na današnji tiskovni konferenci prek videoklica povedal, da so pri podjetju zaradi namere vlade resno zaskrbljeni, izpostavil pa je tudi, da se za tako strog in diskriminatoren ukrep ni odločila nobena druga država v EU ali širši Evropi. Izrazil je nezadovoljstvo, da so o namerah vlade izvedeli šele prek medijev. Hkrati je vladi očital, da je podjetje ob vseh poskusih, da bi vzpostavili stik, naletelo na zaprta vrata. Kritičen pa je bil tudi do nejasnosti postopka odločanja o tem, da se Huawei opredeli za dobavitelja z visokim tveganjem. »Gre za glasovanje ali o tem odloča ena oseba,« se je spraševal in očital, da odločitev ne omogoča pritožbe. Prepričan je, da v ozadju ni kibernetska varnost, temveč želja škodovanja podjetju in njegovemu ugledu.

Konec prejšnjega tedna je v javnost prek medijev prišla novica, da ministrstvo za javno upravo pripravlja sklep, v katerem družbo Huawei in z njo povezane družbe opredeljujejo za dobavitelja z visokim tveganjem. O obstoju predloga in njegovi vsebini ter kriterijih za obravnavo Huaweija kot dobavitelja z visokim tveganjem smo ministrstvo za javno upravo povprašali tudi sami, vendar tudi nam na vprašanja še niso odgovorili.

Predstavniki Huaweija so na tiskovni konferenci vnovič izpostavili, da so obtožbe brez podlage in da doslej še nihče ni predložil dokazov o očitanih varnostnih luknjah njihovih izdelkov. Kedzia je dodal, da o ustreznosti izdelkov pričajo številni certifikati, hkrati pa so že pred časom vsem omogočili vpogled v delovanje njihove opreme v treh centrih za kibernetsko varnost v Evropi. Zagotovil je še, da Huawei spoštuje vso zakonodajo in je pri svojem poslovanju povsem transparenten ter odprt za pojasnila. O morebitnih pravnih potezah podjetja, če bo predlog sprejet, ni želel govoriti, saj želijo počakati uradni dokument. Generalni direktor slovenske podružnice Huaweija Histro Zhangqin pa je zagotovil: »Tudi če bi vlada potrdila sklep, Slovenije ne bomo zapustili.«

Nadaljevanje dogovora s Pompeom

Po doslej znanih neuradnih podatkih dokumenta, ki je domnevno še v usklajevanju, je ocena tveganja pripravljena na podlagi evropskih meril za kibernetsko varnost, gre pa za nadaljevanje vršenja pritiska na podjetje, ki se je zaostrilo s podpisom sporazuma z ameriškim zunanjim ministrom Mikom Pompeom. Če bo predlog sprejet, slovenski operaterji mobilnih telekomunikacijskih omrežij ne bodo smeli kupovati Huaweijeve opreme, uporabljati pa je ne bodo smele niti obrambne, obveščevalne in ostale strukture notranje varnosti.