v odzivu na razpravo poslanca Levice Mihe Kordiša, ki je vaši stranki očital »kolaboracijo« s sedanjo »fašizoidno« vlado, ste uporabili izraz »fašisti«. S tem ste popačili stališče poslanca Kordiša in zameglili poanto njegovega posega.

Ta čas potekajo živahne razprave, kako analizirati politične usmeritve, kakršne uveljavljajo na primer Bolsonaro, Trump, Johnson, Macron, Orbán in Janša. V luči teh razprav je izraz »fašizoiden« dopusten za začasno označbo, preden se bomo lahko zanesli na natančnejše teorije. Za sodelovanje s fašističnimi ali fašizoidnimi politikami pa se v naprednih krogih tradicionalno uporablja resda slabšalni izraz »kolaboracija«.

O tem sem glede na slovensko situacijo pisal že pred časom v članku »Onkraj fašizma? Zgodovinske vzporednice in strukturne posebnosti postsocializma«, ki je v angleščini dostopen na: https://revistes.uab.cat/tdevorado/article/view/v4-n1-mocnik/pdf_89.

Če v državnem zboru ne boste dopustili jasnih formulacij, ki presegajo obzorje vladajoče ideologije, bo politični proces zgolj ohranjal in obnavljal kapitalistični sistem, ki je v sedanji pandemiji ponovno pokazal, kako je nečloveški in nevaren.

Rastko Močnik, Ljubljana