Miami z zmago ni le popravil samozavesti in podaljšal upanja na morebitni četrti naslov prvaka lige NBA, kupil si je tudi nekaj dodatnega časa za morebitna povratka Dragića in Adebaya. Adebayo se je sicer pred včerajšnjo tekmo ogreval, a je ves čas vedel, da ne bo igral. Ameriški center nigerijskih korenin bo po poškodbi vratu na prvi tekmi na četrti bržkone nastopil, medtem ko je situacija pri slovenskem organizatorju igre po strgani tetivi v levem stopalnem roku bolj pesimistična. »Bam in Goran sta del naše družine. Sta prava športnika in želita v žaru borbe storiti vse, da bi bila na parketu. Oba napredujeta po poškodbah, a še nista pripravljena na igro. Ni lahko, a se enostavno moramo obnašati odgovorno in biti pošteni. Zdravje je najbolj pomembna stvar in dokler ne bomo prepričani, da ga z igranjem ne bosta ogrožala, bosta počivala,« je sicer še pred začetkom tretje tekme razlagal trener Miamija Erik Spoelstra.

Takrat je bil Spoelstra še precej mrkega obraza, precej bolj vedrega pa po tekmi. »Kaj na rečem drugega kot Jimmy je**** Butler. To je tisto, kar je želel in to je tisto, kar smo želeli mi. Težko ga je razumeti, dokler ga ne začutiš med štirimi črtami košarkarskega igrišča. Gre za ekstremno tekmovalnega posameznika in prav to smo v našem klubu potrebovali.« Butler je bil ob odličnem delu v napadu pogostokrat uspešen tudi v obrambi ob pokrivanju LeBrona Jamesa in ga prisilil k večini od skupno osmih izgubljenih žog. To je bil glavni razlog, da je Miami vodil skozi celoten obračun, dobil vse štiri četrtine in prišel do izredno pomembne zmage.

»Je tisti igralec, na katerega se lahko vedno zaneseš. Če rabiš pomemben skok, bo prišel do njega. Če rabiš pomemben prekršek, ga bo storil. Kar koli je potrebno, da zmaga. Tak je bil že v univerzitetni ligi. In to pri njemu resnično občudujem,« je povedal Jae Crowder, ki je z Butlerjem slačilnico delil že na univerzi Marquette. Po tekmi se je na twitterju oglasil tudi Goran Dragić, ki je z Butlerjem v letošnji sezoni zgradil tesen odnos. »Brat Butler je pokazal, zakaj je vodja in srce naše ekipe!« In Butler? Osebni dosežek ga ni pretirano zanimal, govoril je le o zmagi. »Ne zanima me trojni dvojček, ne moje točke. Iskreno. Želim le zmagovati, kar nam je tokrat uspelo. Zato sem vesel. In če mislite, da se bomo s tem zadovoljili, se motite. Vrnili se bomo in serijo izenačili na 2:2!«

Za kaj takega bo Miami znova moral omejiti eno izmed »dvoglavih zveri« LA Lakers Anthonyja Davisa ali LeBrona Jamesa. Tokrat jim je odličen posel uspel na Davisu, na katerem so od samega začetka izvajali velik pritisk. Tekmo je zaključil pri zanj skromnih 15 točkah, a mu to ni zmanjšalo samozavesti. »Vse bo v redu. Enostavno moram igrati bolje na obeh straneh igrišča, kar vem, da lahko in da bom. Nekoliko sta me omejili hitri osebni napaki na začetku tekme, česar si ne bi smel dovoliti. A ko potegnemo črto, ugotovimo, da še vedno vodimo v finalu in da smo v dobrem položaju. Tako kot nismo bili evforični po prvih dveh zmagah, ne smemo biti depresivni po prvem porazu. Moramo se zbrati, narediti analizo in samozavestni kreniti v četrto tekmo,« je povedal Anthony Davis.