»Še en slovenski kolesarski čudež.« S temi besedami navdušenja je angleški komentator spletnega prenosa najstarejše kolesarske klasike na svetu (prva izvedba leta 1892) opisal razplet današnje dramatične dirke v Belgiji. Ta spada med pet tako imenovanih kolesarskih spomenikov, poleg nje so to še dirki po Flandriji in po Lombardiji, Pariz–Roubaix in Milano–San Remo. Kar 257 kilometrov dolga preizkušnja spada med najtežje enodnevne dirke na svetu, prav tako je tudi del trojčka v Ardenih, ki ga sestavljata še Valonska puščica in Amstel Gold Race. Na Valonski puščici, ki je bila v sredo, je slavil Švicar Marc Hirschi (Pogačar deveti, Mohorič 25., Jan Polanc 61.), koronavirus pa je odnesel Amstel Gold Race, ki bi moral biti v soboto, 10. oktobra.

La Doyenne (v prevodu Stara dama), kot pravijo v Valoniji dirki Liege–Bastogne–Liege, je zaradi dolžine, kar 4500 višinskih metrov in enajstih vzponov zelo selektivna, četverica Roglič, Pogačar, Mohorič in Polanc pa se je danes podala v boj za prvo slovensko zmago na enem od petih spomenikov. In sočasno v lov za izboljšanje najboljše slovenske uvrstitve na peterici največjih – drugo mesto Janija Brajkoviča po Lombardiji leta 2008. Zadeva se je razpletla po pričakovanem scenariju: z dolgim pobegom in obračunom favoritov v najtežjem (končnem) delu proge, v katerem pa je smetano pobral Roglič.

Alaphilippe je prehitro slavil

Zadnjega ubežnika je glavnina s favoriti ujela na vzponu na Col de la Redoute na ključni točki dirke 35 kilometrov pred ciljem. Na klancu s povprečnim naklonom skoraj devet odstotkov je prišlo do velike selekcije, najboljši pa so se udarili na zadnjem vzponu na Roche-aux-Faucons. Kvartet (Francoz Julian Alaphilippe, Švicar Marc Hirschi, Roglič in Pogačar) si je privozil že skoraj 25 sekund prednosti, v končnici pa se je iz zasledovalne skupine izstrelil Matej Mohorič in se jim pridružil v ciljnem sprintu. V njem je Alaphilippe z menjavo smeri vožnje iz igre za zmago na levi strani izločil Hirschija in Pogačarja, na desni pa se je odprla pot Rogliču.

Glavni favorit Alaphilippe, ki je prejšnjo nedeljo osvojil zlato kolajno na cestni dirki na SP v Imoli, je v sprintu že deset metrov pred ciljem dvignil roki v znamenje zmagoslavja. Toda prehitro: njegovo proslavljanje je spretno izkoristil Roglič in ga s sunkom kolesa naprej prehitel za nekaj centimetrov, kar je takoj potrdil tudi fotofiniš. Alaphilippu ni uspelo prekiniti črne serije na Liege–Bastogne–Liege, kjer so Francozi nazadnje zmagali pred 40 leti, ko je slavil Bernard Hinault. Za Rogličem in Alaphilippom so se danes zvrstili Hirschi, Pogačar in Mohorič, ki pa so nato napredovali za po eno mesto, kajti sodniki so Francoza kaznovali zaradi nevarne vožnje in ga postavili na peto (zadnje) mesto v prvi skupini.

Roglič je prvič nastopil na tej sicer spomladanski klasiki, ki je bila zaradi koronavirusa prestavljena v jesen. Prav tako ni še nikoli vozil na nobeni ardenski klasiki, a je že v prvem poskusu zmagal. »Neverjeten občutek in neverjeten razplet. Na koncu je bilo tako tesno, a niti za trenutek se nisem vdal in sem verjel v zmago. Do zadnjih centimetrov sem vozil na polno, kar se mi je na koncu tudi obrestovalo. Želel sem dobiti spomenik, zato sem vesel in srečen, da mi je uspelo,« je po več kot šestih urah in pol vožnje dejal Primož Roglič.

Rogliču je le uspelo zmagati

Po drugem mestu na Touru in šestem na cestni dirki na SP v Imoli je Roglič le stopil na najvišjo stopničko in v šali dejal: »No, pa mi je le uspelo nekaj zmagati.« Zasavec naj bi od 20. oktobra do 8. novembra tekmoval tudi na Vuelti, kjer je bil lani prvi, letos pa naj bi bil v vlogi pomočnika Nizozemca Toma Dumoulina. Zmagovalec Toura Tadej Pogačar, ki je lani debitiral na Liege–Bastogne–Liege z 18. mestom, bo po današnjem tretjem mestu nastopil le še na dirki po Flandriji 18. oktobra: »Letos sem imel precej višje cilje. V končnici sem bil v dobrem položaju in sem startal na zmago, a po čudnem manevru Alaphilippa sem komaj ostal na kolesu. Vendar se bom še vrnil sem in se spet boril za zmago.«

S sobotnim kronometrom na Siciliji pa se je začel 103. Giro. Uvodno preizkušnjo je dobil Italijan Filippo Ganna (Ineos-Grenadiers), aktualni svetovni prvak v vožnji na čas iz Imole, Jan Tratnik (Bahrain-McLaren) pa je bil enajsti (+ 0:42). Današnja etapa je pripadla prav tako Italijanu Diegu Ulissiju (UAE Emirates), rožnato majico vodilnega je ohranil Ganna, Tratnik pa je po etapnem 23. mestu zdaj skupno sedmi (+ 0:42).