Mesta bodo lahko prebivalci zapustili le zaradi dela, šolanja ali zdravstvenih in pravnih razlogov. Se pa prebivalci lahko svobodno gibljejo v svojih mestih in jim ni treba ostati na svojih domovih, kot je to veljalo med strogo karanteno, ki je bila razglašena v marcu. Oblasti so ob tem prebivalce pozvale, naj se izogibajo nenujnih poti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lokali in restavracije ne smejo več streči gostov po 22. uri, dovoljena pa so zbiranja največ šestih ljudi.

Predsednica regije Isabel Diaz Ayuso je v petek na ustavnem sodišču vložila zahtevo po ustavitvi ukrepa, dokler sodišče ne bo odločilo o njegovi zakonitosti. Konservativna predsednica namreč trdi, da so se razmere glede širjenja novega koronavirusa v regiji v zadnjih dneh izboljšale. Socialističnega španskega premierja Pedra Sancheza je obtožila, da proti njej vodi politično vojno in da se nezakonito vmešava v regionalne zadeve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Regionalni notranji in pravosodni minister Enrique Lopez je ocenil, da bodo nove omejitve sprožile "kaos, negotovost in nemire" ter tedensko povzročile izgubo dveh milijard evrov.

Nova vladna pravila veljajo za vsa mesta z več kot 100.000 prebivalci, kjer bodo v 14 dneh potrdili več kot 500 novih okužb, kjer bo več kot deset odstotkov testov pozitivnih in kjer bodo več kot 35 odstotkov postelj na intenzivnih oddelkih bolnišnic napolnili bolniki s covidom-19.

V Madridu so v zadnjih dveh tednih beležili 730 okužb na 100.000 prebivalcev, medtem ko so jih drugod po Španiji okoli 300, kar je sicer najvišja stopnja okužb v Evropski uniji, poroča AFP.

V Indiji covid-19 zahteval več kot 100.000 življenj

Covid-19 je v Indiji zahteval več kot 100.000 življenj, točneje 100.842, kažejo podatki ministrstva za zdravje. Indija je tako po ZDA in Braziliji tretja država na svetu po številu smrtnih žrtev covida-19.

V državi so doslej potrdili 6,47 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom. Pričakovati je, da bo v prihodnjih tednih Indija po številu okužb prehitela ZDA, kjer so jih doslej potrdili 7,3 milijona, umrlo pa je skoraj 209.000 bolnikov.

Število prebivalcev v Indiji, kjer živi 1,3 milijarde ljudi, je sicer štirikrat večje od ZDA. So pa v ZDA zabeležili še enkrat večje število mrtvih zaradi covida-19 kot v Indiji, kar vzbuja dvome v indijske uradne podatke.

Virolog T. Jacob John je za AFP dejal, da ne vedo, kako zanesljivi so podatki o smrtih v Indiji, saj država nima nadzornega sistema javnega zdravstva, ki bi v realnem času beležil bolezni in smrti.

Da bi dejansko število okužb in smrti lahko bilo veliko večje, kot kažejo uradni podatki, dajo misliti tudi študije o protitelesih med prebivalci. Vodilna indijska agencija za pandemije je tako v torek objavila študijo, da bi se že več kot 60 milijonov prebivalcev lahko okužilo z novim koronavirusom.

Kljub širjenju okužb pa vlada nadaljuje z rahljanjem ukrepov zaradi gospodarstva. V sredo je tako objavila, da se lahko znova odprejo vse šole, pa tudi bazeni in kinodvorane ob določenih pogojih.

V 200-milijonski zvezni državi Uttar Pradesh bodo od 15. oktobra dovoljeni verski dogodki, v državi Bihar pa bo na enih največjih volitev na svetu od izbruha pandemije lahko svoj glas oddalo 70 milijonov volivcev.