Video je bil objavljen na twitterju potem ko so Trumpa že odpeljali v bolnišnico. To je bila njegova prva objava na twitterju po skoraj 20 urah, potem ko je v petek zjutraj sporočil, da sta bila njegov in test prve dame Melanie Trump na koronavirus pozitivna.

Njegov zdravnik Sean Conley je sporočil, da predsednika zdravijo z mešanico protiteles. »Dobil je eno samo 8-gramsko dozo poliklonalnega koktajla protiteles, ki ga proizvaja Regeneron. Dobiva tudi cink, vitamin D, melatonin, dnevno dozo aspirina in famotidin,« je sporočil zdravnik in zatrdil, da je predsednik sicer malce izčrpan, vendar dobrega duha. Omenjene mešanice protiteles, ki jo proizvaja Regeneron, regulatorji še niso odobrili. To pomeni, da gre za eksperimentalno zdravilo.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je kasneje sporočila, da Trumpa po posvetu z zdravniki zdravijo s protivirusnim zdravilom remdesivirjem, da pa "ne potrebuje dodatnega kisika".

Conley je dodal, da se prva dama prav tako počuti dobro, razen da malce kašlja in ima glavobol. Conley se je pred kratkim oglasil znova in sporočil, da se tudi to dopoldne (po ameriškem času) predsednik počuti odlično. Zdravnik je v izjavi povedal, da se Trumpovi simptomi izboljšujejo, da ne potrebuje dodatnega kisika in je že 24 ur brez povišane temperature. Vse eno pa še ni navedel datuma, kdaj bodo Trumpa spustili v domačo oskrbo. »To je težko napovedati tako zgodaj po odkritju bolezni,« je dejal.

Tuji mediji se medtem sprašujejo o nenavadnem sosledju dogodkov, saj je bil Trump prepeljan v bolnišnico v manj kot 24 urah od potrditve okužbe. Poročila o njegovem zdravstvenem stanju so tekom včerajšnjega dne prešla od »počuti se povsem v redu, karanteno bo preživel v Beli hiši« in nekoliko kasneje »ima zmerne simptome, a je energičen in dobre volje« do »predsednik je izčrpan in bo prepeljan v bolnišnico«.

Obama želi hitro okrevanje

Med tistimi, ki so Trumpu želeli hitro okrevanje, je bil tudi nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. »Z Michelle upava, da predsednik in prva dama ter vsi drugi v ZDA, ki jih je prizadel koronavirus, dobivajo potrebno nego in so na poti hitrega okrevanja. Čeprav smo sredi velike politične bitke in je veliko na kocki, ne smemo pozabiti, da smo vsi Američani. Vsi smo ljudje in želimo zdravja vsakomur, ne glede na stranko,« je izjavil Obama.

Predsedniški kandidat demokratov Joe Biden je tvitnil, da to ne sme biti strankarski trenutek, ampak ameriški trenutek. Njegova kampanja nekaj časa ne bo objavljala negativnih oglasov o Trumpu. Koliko časa bo to trajalo, bo odvisno tudi od samega Trumpa, če bo med okrevanjem tudi tudi sam dal mir z napadi.

Biden namerava svojo kampanjo peljati naprej, vendar za zdaj brez negativnosti, kar bo priložnost, da Američanom razloži svojo vizijo in se pri tem komu tudi zameri. Doslej je bilo namreč dovolj le opozarjanje na to, kar dela Trump.

Bidna in druge demokrate morajo močno srbeti prsti na sprožilcu twitterja zaradi Trumpovega dosedanjega odnosa do pandemije koronavirusa, ko mu je v bistvu šlo na prvem mestu za ekonomijo, ne pa za ljudi.

ZDA so imele do sinoči 7,3 milijona okuženih in skoraj 209.000 mrtvih. 74-letni Trump se je žrtev spomnil zelo redko. Pred kratkim je zatrdil, da koronavirus praktično nikogar ne prizadeva, razen starejših in bolnih.

Predsedniških pooblastil niso prenesli na podpredsednika ZDA Mika Pencea, čigar test na koronavirus je bil negativen.

Trump namerava voditi državo iz posebnega »izvršnega oddelka« vojaške bolnišnice Walter Reed, ki je neke vrste bolnišnica v bolnišnici. Zdravniki ga bodo opazovali, medtem pa bo lahko delal naprej.

Pospešeno testiranje v Beli hiši

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je dejala, da bo predsednik v bolnišnici nekaj dni. Ne, ker bi bilo to potrebno, ampak na priporočilo zdravnika iz obilice previdnosti.

Ameriški mediji poročajo, da je v Beli hiši zavladala prava panika med osebjem, ki se pospešeno testira, kakor tudi vsi, ki so bili v zadnjem tednu dni v stiku s predsednikom ZDA. Zaposleni so jezni na odgovorne, saj tudi po potrditvi predsednikove okužbe nekateri ne nosijo mask, kot na primer šef kabineta Mark Meadows.

Testiral se je tudi Biden, ki je imel v torek s Trumpom prvo televizijsko soočenje v zaprtem prostoru v Clevelandu. Voditelj soočenja Chris Wallace je povedal, da je Trump prispel prepozno v Cleveland, da bi se testiral. Vsi udeleženci soočenja so se zanašali na besedo drug drugemu, da so opravljeni potrebni testi.

Testirala se je tudi predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, 80-letna Nancy Pelosi, ki je po ustavi predvidena za prevzem predsedniškega položaja, če sta predsednik in podpredsednik onesposobljena. Pelosijeva se je testirala, ker se je v torek srečala s finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom, ki je bil blizu Trumpa. Oba sta negativna.

Pozitivna pa sta republikanska senatorja Mike Lee iz Utaha in Tom Tillis iz Severne Karoline, ki sta se konec prejšnjega tedna udeležila slovesne objave nominacije Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico. Mediji poročajo, da je Coney Barrettova poleti prebolela covid-19.

Okužena sta tako že dva republikanska člana odbora za pravosodje, ki bo imel 12. oktobra zaslišanje bodoče sodnice. Na srečo republikancev vse poteka na daljavo, sicer morda ne bi imeli večine za njeno potrditev.

Zbolela je tudi predsednica Nacionalnega odbora republikanske stranke Ronna McDaniel, preplašeni pa so tudi predsednikovi bogati donatorji, ki so se v četrtek udeležili prireditve za zbiranje denarja s Trumpom v njegovem klubu v New Jerseyju. Trump je potoval v Bedminster, čeprav so tik pred tem potrdili okužbo pri njegovi svetovalki Hope Hicks.

Da je okužena s covidom-19, je v petek zvečer sporočila tudi nekdanja predsednikova svetovalka Kellyanne Conway, a dodala, da ima "blažje" simptome. Po poročanju medijev je okužba z novim koronavirusom potrjena tudi pri šefu Trumpove kampanje Billu Stepienu. Tudi ta naj bi imel blažjo obliko bolezni in je trenutno v karanteni.