To je do zdaj najvišje dnevno potrjeno število okužb. Skupno so doslej našteli 6103 okužbe, trenutno jih je aktivnih 1908. Bolnišnično zdravljenje je v četrtek potrebovalo 86 bolnikov s covidom-19, dva sta umrla.

Kot je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin so v tem trenutku vsi v državi razpoložljivi epidemiologi angažirani, poskušajo najti čim več oseb, ki so bile z okuženimi v neposrednih stikih. Popoldan bodo podali izjavo o trenutnem epidemiološkem stanju v državi. Kot je dejal, jih najbolj skrbi delež pozitivnih testov na dnevni ravni. V zadnjem tednu je znašal 6 odstotkov, v soboto je dosegel celo 8,24, včeraj pa 7.25 odstotka. »Če bo šlo tako naprej, bomo hitro dosegli enako število hospitaliziranih, kot smo jih imeli na vrhuncu epidemije spomladi,« je komentiral. Dodal je, da se ponovno povečuje število primerov, uvoženih iz tujine, vedno več je tudi okuženih zdravnikov in medicinskih sester, tako v bolnišnicah in domovih za starejše.

Zdravnica Eva Grilc je povedala, da je okužba razpršena po celi Sloveniji in se širi lokalno, največ okuženih je sicer v osrednjeslovenski regiji, ki ji sledita mariborska in celjska. Žarišča so osnovne, srednje šole in nekateri domovi za ostarele, je pa kot poudarja okužba vseprisotna. Kot pravi, številka okuženih ni ugodna, ni pa alarmantna. »Je pa pomembno, da se obnašamo čim bolj preventivno,« je dodala.

Več v posnetku izjave spodaj:

Kacin je odgovoril tudi na novinarkino vprašanje o pozivu Tanje Fajon k temu, da bi morala on in direktor NIJZ Milan Krek odstopiti: »Na politične pozive se ne bom odzival, konec koncev je poziv naslovljen na predsednika vlade in bo nanjo reagiral sam. Se pa seveda strinjal z direktorjem NIJZ, da bi ob takih razmerah, ob taki širitvi virusa, ki grozi vsem nam, lahko pričakovali več politične podpore do NIJZ, ki je danes posebej obremenjen in tudi kakšen bolj kreativen prispevek s strani nekaterih strank opozicije, da bi vendarle razumeli, da je trenutek resen in da lahko zmagamo samo skupaj, ne pa na ta način, da bomo v teh razmerah postavljali vprašanja, ki zlasti v primeru NIJZ niso relevantna,« je dejal.

Poziv k prenehanju z druženjem

Drugi govorec minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je spregovoril o razmerah v socialnovarstvenih zavodih, ki so po njegovih besedah »resne, niso pa dramatične«. Pojasnil je, da so okoliščine v drugem valu bistveno drugačne kot v prvem, saj so uspeli zagotoviti dovolj zaščitne opreme in izobraževanja za njeno pravilno uporabo. »Zagotovili smo tudi 29 milijonov evrov sredstev za okrepitev kadrov v domovih, iz česar bodo lahko v domovih za starejše zaposlili dodatnih 550 zaposlenih. Domovi so v krizo že vstopili kadrovsko podhranjeni, na te izzive želimo odgovoriti tudi z dodatki za zaposlene, opredeljenimi v petem protikoronskem paketu,« je dejal.

Kacin je ponovno pozval k temu, da se razna praznovanja preložijo na kasnejši čas. »Zdi se, da se še vedno preveč ljudi druži na raznih praznovanjih. Še posebej bi rad opozoril zaposlene v zdravstvu in v domovih za starejše, naj se takih dogodkov ne udeležujejo, saj vdor okužbe v tovrstne ustanove praviloma pride preko zaposlenih,« je dejal.

Več v posnetku tiskovne konference spodaj.