Donald Trump je v zadnje pol leta javnosti postregel s kopico nenavadnih izjav v povezavi z novim koronavirusom. Aprila, ko se je pandemija že dodobra zgrnila nad ZDA in so ljudje množično umirali, je ameriški predsednik javno razpredal o morebitni učinkovitosti grgranja belila, kar je kajpada povzročilo kar nekaj bolnišničnih obravnav pacientov, ki so predsednikova priporočila vzeli resno. Ne zgolj grgranje, vredno preizkušanja se mu je zdelo tudi vbrizgavanje razkužila. »Obetavno je tudi razkužilo, ki ubije virus v minuti. V minuti. Ali obstaja kakšna možnost, da bi na primer z vbrizganjem razkužila v telo povzročili neke vrste čiščenje? Seveda bi moralo to narediti zdravstveno osebje, ampak to bi bilo res zanimivo preizkusiti,« je razglabljal na novinarski konferenci konec aprila. Kot učinkovit način v boju proti koronavirusu je Trump, ki sicer priznava, da ni zdravnik, uporablja pa zdrav razum, predlagal tudi izpostavljanje zelo močni svetlobi. »Če torej telo izpostavimo ultravijolični oziroma zelo močni svetlobi, in če potem to svetlobo spravite v telo, skozi kožo ali na kakšen drugačen način ... Sliši se zanimivo.« Zanimiva pa je tudi njegova ugotovitev, da »veliko število potrjenih primerov v ZDA ni nekaj slabega«, sam na to celo gleda kot na nekaj dobrega in z nekakšnim spoštovanjem, saj pomeni, da »je naše testiranje veliko boljše«.

Laž na laž

Poleg ugibanj o možnih načinih premagovanja koronavirusa je ameriški predsednik ob raznih priložnostih natrosil tudi nemalo izjav, ki jih ni mogoče označiti drugače kot laži.

»Koronavirus bo aprila, ko bo topleje, oslabel. Višje temperature imajo zelo negativen učinek na ta tip virusa,« je Donald Trump izjavil 7. februarja, trditev pa nato ponovil še deset dni kasneje. Februarja si nihče, niti najboljši epidemiologi na svetu, niso drznili izreči kaj takšnega, ker je bilo o virusu znanega premalo za tovrstna ugibanja.

Da je velik poznavalec virusov in epidemij, se je Trump pretvarjal konec februarja, ko je izjavil, da je virus samo začasen in bo kmalu izginil sam od sebe. »Virus bo nekega dne preprosto izginil, kot čudež,« je miril Američane, ko so spremljali, kako virus pustoši po Italiji. V naslednjih tednih se je izkazalo, da epidemija niti približno ne pojenja, število okužb pa strmo narašča. Trump je te informacije pospremil z izjavo, da je že od samega začetka vedel, da gre za pandemijo. »Še preden je kdorkoli to rekel,« je razkril svoje jasnovidne sposobnosti. »Tale kitajski virus sem od vsega začetka jemal izjemno resno in sprejel veliko dobrih odločitev,« se je pohvalil na twitterju in dopisal, da je »bilo rešenih veliko življenj«.

»Če nadaljujemo z ustavitvijo gospodarstva, bo umrlih zaradi samomorov bistveno več kot zaradi covida-19,« je ameriški predsednik že večkrat ponovil. Čeprav je samomor res eden vodilnih razlogov za smrt v ZDA, so številke povesem neprimerljive. Zaradi koronavirusa je namreč doslej umrlo prek 200.000 Američanov, samomor pa jih v povprečju letno stori okoli 47.000, v zadnji gospodarski krizi pa se je to število povečalo za približno 10.000.

Da »epidemija pojenja«, je Trump izjavil skorajda vselej, kadar se je v zadnjega pol leta pojavil pred kamerami, v začetku julija pa je še dodal, da »je epidemija pod nadzorom«. Da epidemija niti približno ni pod nikogaršnjim nadzorom, je bilo jasno vsakomur, ki je spremljal dnevno naraščanje števila okuženih.

»99 odstotkov covid-19 okužb je popolnoma nenevarnih,« je julija modroval Trump. Ve se, da virus lahko povzroči težko bolezen, četudi ne ubije bolnika. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije ima virus pri približno 15 odstotkih okuženih resne posledice, pri okoli 5 pa kritične.

Ameriški predsednik je lagal tudi o smrtnosti okuženih s covid-19. »Sedaj imamo najnižjo stopnjo smrtnosti na svetu,« se je hvalil v začetku julija, ko je v ZDA umrlo dobre 4 odstotke okuženih, kar je državo uvrščalo na deveto mesto po umrljivosti okuženih. Podobne neresnice je trosil naokoli tudi ob več drugih priložnostih, denimo konec avgusta, ko je na novinarski konferenci zatrdil, je v ZDA smrtnost zaradi virusa najnižja izmed vseh večjih držav. V tistem obdobju so Rusija, Savdska Arabija, Indija in Južna Koreje imele nižjo stopnjo umrljivosti.

Ob mnogih priložnostih je bilo Trumpa moč slišati zagotavljati, da so otroci imuni na novi koronavirus. Študije resda kažejo, da se virus med otroki širi počasneje in da ti običajno trpijo za blažjimi simptomi bolezni, a nikakor niso imuni, pač pa prav oni pogosto okužijo starejše.

Načrtno zavajanje

Ob izidu knjige legendarnega novinarja Boba Woodwarda, ki je opravil (in posnel) osemnajst intervjujev z ameriškim predsednikom, je postalo jasno, da je Trump načrtno zmanjševal nevarnost, ki jo predstavlja novi koronavirus. V knjigi z naslovom Bes novinar navaja, da je Trump v nastopih pred javnostjo izkrivljal dejstva o virusu in njegovi nevarnosti. Februarja je tako Trump Woodwardu dejal, da je novi koronavirus »smrtonosna stvar«, bolj nevarna od hude gripe, nalezljiva po zraku. V marčevskem intervjuju mu je dejal, da virus ne ogroža le starejših, ampak tudi mlade. Jasno je torej, da se je Trump zavedal nevarnosti, ki pa jo je načrtno zmanjševal, da bi, kot pravi sam, preprečeval paniko. Mnogi mu očitajo, da je njegovo ravnanje povzročilo številne smrti.

Spremljajte z nami:

- Donald in Melania okužena s koronavirusom: Zaradi starosti in debelosti možni resni zapleti,

- Twitter ni bil tiho dolgo, Trumpove laži so se vrnile kot bumerang

- komentar Oktobrsko presenečenje – virus v Ovalni pisarni.