Domnevne nepravilnosti, zaradi katerih je svet ŠCNS začel postopek razrešitve Valič Zverove, ki je bila na čelu centra od leta 2008, se nanašajo na odkritja notranje revizije centra, o katerih smo že poročali junija letos. Med njimi tudi ugotovitev, da je direktorica v 50 mesecih na svoj račun prejela 14.500 evrov bruto več, kot ji je pripadalo. Revizija je pokazal tudi, da velik del notranjih aktov kljub spremembam zakonodaje ni bil posodobljen, da določeno prosto delovno mesto ni bilo javno objavljeno in da je bilo uporabljeno za drug namen, kot je bilo sistemizirano, presenetil pa je tudi znesek, ki je bil namenjen delovni uspešnosti z naslova povečanega obsega dela.

Kot je danes poročal Reporter, k odstopu ob ugotovitvah revizije botrujejo še očitki, da ni ustrezno ukrepala v zvezi z domnevno spornim ravnanjem uslužbenca Boštjana Kolariča. Kot še poročajo mediji, se je Valič Zverova danes odzvala le z besedami, da zadeve ne komentira.

Po navedbah Reporterja je premier Janez Janša Zverovo, ki je tudi članica izvršilnega odbora njegove stranke SDS, pozval, naj raje odstopi, kot da bi svet zavoda nadaljeval s postopkom njene razrešitve. Glede na statut bi svet zavoda sicer moral za razrešitev direktorice pridobiti soglasje vlade.

Že ob odkritjih notranje revizije ŠCNS je bivša ministrica za pravosodje Andreja Katič, ki je zaradi namigov o spornem poslovanju notranjo revizijo tudi odredila, ocenila, da bi zaradi tako hudih nepravilnosti morala Valič-Zverova zapustiti direktorsko mesto. »Direktorji nekaterih javnih zavodov so morali oditi zaradi bistveno manjših napak,« je takrat dejala.