Miami je prvo finalno tekmo začel povsem drugače kot obračune proti Bostonu in hitro povedel za 13 točk. Igri vročice je vnovič dobro poveljeval Dragić, ki je s soigralci v »pick and roll« igri izkoriščal nasprotnikovega centra Dwighta Howarda. Ko je trener LA Lakers Frank Vogel naredil potrebne prilagoditve, je izenačil razmerje moči na parketu in kazalo je, da bo šlo za napeto tekmo. Potem pa je prišel nesrečen trenutek. Dobri dve minuti po začetku druge četrtine je Dragić v raketi poskušal preigrati Rajona Ronda, se pri varanju meta oprl na levo nogo, v tistem trenutku pa je v njej nekaj počilo. To se je na posnetkih lepo opazilo, saj je njegova mečna mišica očitno zavibrirala, slovenski košarkar pa je nemudoma pogledal nazaj, kot da bi preverjal, če ga je kdo brcnil v nogo.

Na parketu je preživel še naslednji dve minuti, nato odšel na klop, se vrnil v igro, a je bilo po dobri minuti jasno, da vse ni v najlepšem redu. Ko je drugi polčas namesto njega pri Miamiju začel Tyler Herro, so se hitro razširile informacije, da je Dragić zaključil s finalom. A končna diagnoza vseeno ni tako tragična. Miamijeva številka sedem si je strgala tetivo v stopalnem loku na levi nogi. Neugodna poškodba, ki povzroča hude bolečine, a je take narave, da se ne more poslabšati. V normalnih okoliščinah bi Dragić počival tedne, ker gre za finale lige NBA, pa bo bržkone izpustil kakšno tekmo, nato pa s pomočjo protibolečinskih injekcij le zaigral. Vprašanje pa je, ali bo lahko na takšni kakovostni ravni kot do zdaj.

Po Dragićevi poškodbi brez energije

Poškodba Dragića je očitno vplivala tudi na njegove soigralce, ki niso več našli potrebne energije. Ob tem je bilo očitno, da brez prvega dirigenta igre moštvo s Floride enostavno ni pravo. Da bi bile stvari za Miami še hujše, si je ob koncu polčasa levi gleženj zvil Butler, na začetku drugega polčasa pa si je levo ramo znova poškodoval še Adebayo, ki je odšel v slačilnico in se v igro ni več vrnil. LA Lakers so si do polčasa že nabrali prednost 17 točk, v drugem pa največ vodili za kar 32.

»Nimam nobenih informacij o resnosti poškodbe Gorana ali Bama. Vem le, da je Goran eden najbolj trdoživih igralcev, kar jih poznam, in da gre za finale,« je trener Miamija Erik Spoelstra dejal, ko je sedel pred sedmo silo. Izidi zdravniških pregledov Dragićevega stopala so prišli kasneje, rentgenske slike ramena Adebaya pa so pokazale, da ne gre za resno poškodbo. »Ne glede na poškodbe moramo priznati, da je bil nasprotnik tisti, ki je narekoval ritem tekme, držal kontrolo in nam ni dovolil praktično ničesar.« Pri vseh treh naslovih prvakov v klubski zgodovini je Miami izgubil prvo tekmo, Spoelstra pa je bil del vseh treh finalov. Leta 2006 kot pomočnik Patu Rileyju, v letih 2012 in 2013 pa kot glavni trener. »Sliši se kot kliše, a v finalu šteje prav vsak napad in obramba. V napadu smo si tokrat privoščili preveč napak in slabih odločitev. Enostavno nismo bili na pravi ravni, kar si proti tako dobremu nasprotniku ne smeš privoščiti. Smo veliko boljši od tega, kar smo prikazali. Čaka nas veliko dela,« je še povedal Spoelstra.

Z Goranom ali brez po naslov

Podobno kot njegov trener razmišlja tudi Jimmy Butler. »Z Goranom ali brez, še vedno pričakujemo, da bomo osvojili naslov prvaka. Vemo, da lahko. Želimo si, da bi bil Goran z nami, saj je ključni člen naše igre. A dokler se ne bo vrnil, moramo igrati še bolj borbeno. Nekako moramo nadomestiti njegov doprinos. Smo v finalu in kar se mene tiče, računam, da bomo serijo hitro izenačili.«

Zvezdnik LA Lakers LeBron James, ki igra že v svojem desetem finalu, je bil po prvi zmagi zadovoljen, a pravi, da morajo s soigralci na drugi tekmi igrati še bolje. »Dobili smo občutek, kako trdoživa ekipa je Miami. Kar nekaj časa je že minilo, odkar smo igrali z ekipo iz vzhodne konference. Ko smo v prvi četrtini zaostajali za 13, smo pokazali karakter, saj smo do začetka druge že povedli. Pokazati smo morali pravo energijo, željo in voljo po zmagi. S tem smo dvignili raven obrambe, kar nam je omogočilo, da smo se sprostili tudi v napadu. Zdaj nas čaka analiza, saj smo storili kar nekaj napak, ki jih lahko odpravimo. Trdno verjamem v to, da lahko tudi ob dobri igri in zmagi najdeš stvari, ki jih je potrebno izboljšati. To bomo storili in se ustrezno pripravili na drugo tekmo.«