V starem mestnem jedru Krškega, v nekdanjem opuščenem skladišču podjetja Merx, je občina uredila prvi podjetniški inkubator v Posavju, z obnovo pa propadajoči stavbi, ki je kazila ta del mesta, povrnila veljavo. Naložba je vredna skoraj 560.000 evrov, od tega je 385.000 evrov občina pridobila iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kot pravi krški župan Miran Stanko, so z naložbo dodatno revitalizirali ta del mesta, glavni namen pa je seveda vlaganje v prihodnost. »V inkubatorju bodo imeli podjetniki, ki šele začenjajo podjetniško pot, zatočišče, kjer bodo lahko v miru ustvarjali, delali in se jim v prvi fazi razvoja podjetja ne bo treba ukvarjati še s prostorskimi problemi. Občina tako postaja prijaznejša do podjetnikov začetnikov.« Po Stankovih besedah je ideja o podjetniškem inkubatorju v Krškem zorela že lep čas, vzklila pa z objavo razpisa.

Inkubator, v katerem je dobrih 570 kvadratnih metrov prostorov, je namenjen mladim podjetniškim idejam iz celotnega Posavja, torej podjetjem, ki niso starejša od dveh let. Svoj posel bodo lahko v inkubatorju razvijala največ pet let, v tem času si bodo morala najti stalne prostore. Prvo leto v inkubatorju bo najemnina za prostore brezplačna, v petih letih pa bo narasla do 80 odstotkov tržne vrednosti.

Pomoč že pred registracijo podjetja

Prostori so opremljeni sodobno in drugače od običajnih pisarn, tudi z udobnimi fotelji in visečimi stoli. »Želimo si, da bi se podjetniki v inkubatorju združevali, se povezovali s svojimi idejami, zagotovili jim bomo tudi mentorstvo, pomoč pri razvijanju idej, iskanju partnerjev, sodelavcev. Zagotavljali bomo tudi predinkubacijsko podporo – ko bo potencialni podjetnik šele razvijal idejo in še preden bo registriral podjetje, se bo že lahko vključil v naše aktivnosti,« pravi Kristina Ogorevc Račič, direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško, ki je tudi zadolžen za programe v inkubatorju.

Sprva so načrtovali odprtje inkubatorja šele konec prihodnjega leta, a jim je uspelo naložbo toliko pospešiti, da bodo programe, usposabljanje, delavnice lahko začeli že letos. Prostora bo za 28 delovnih mest, do leta 2023 pa želijo zapolniti 70 odstotkov razpoložljivih zmogljivosti. Glede na veliko zanimanje med mladimi podjetniki Račičeva ne dvomi, da jim to ne bi uspelo. »Pogodbe bomo začeli sklepati s 1. januarjem. Čas do takrat pa bomo izkoristili za animacijo okolja in iskanje tistih res pravih idej.« Za začetek bodo v inkubatorju ponujali pisarniške prostore in arhiv, proizvodnih prostorov še ne bo. »Obrtnikov, žal, za zdaj ne bomo sprejemali. Želimo pa pridobiti prostore tudi zunaj krškega inkubatorja, iskali jih bomo po celotnem Posavju,« še dodaja.