Ob mednarodnem mesecu osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški, je prav da tudi s številkami opomnimo na resnost bolezni. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1399 žensk in 10 moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška. Kljub temu, da si Združenje Europa Donna Slovenija že vrsto let prizadeva širšo slovensko javnost opozoriti na to, da smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami, prav v mesecu oktobru pripravijo številne aktivnosti s katerimi želijo pritegniti pozornost tudi širše javnosti. Letos bodo rožnati mesec obeležili s sloganom “Dotik pove največ”, ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

»Le« 76 odstotna udeležba na programu Dora

Zgodnje odkrivanje raka dojk je v času epidemije covid-19 še toliko bolj pomembno. Redno mesečno samopregledovanje in odzivanje na vabila Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA prispevajo k zgodnjemu odkrivanju raka dojk, ki je ključno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, boljšo kakovost življenja in za zmanjševanje umrljivosti. »Poudariti želimo, da se je tudi v času pandemije covid-19 treba odzvati vabilom presejalnih programov ter biti pozoren na morebitne zdravstvene težave. Če odkrijemo sumljive spremembe, pa je treba vztrajati in priti do zdravnika, ki vas bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno,« je med drugim povedala mag. Kristijana Hertl, dr. med., namestnica vodje programa DORA, ki je tudi spregovoril o problemu zaustavitve presejalnega programa zaradi epidemije marca letos. »Program DORA je konec maja ponovno stekel na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v začetku junija še v vseh ostalih presejalnih centrih. Po skoraj štirih mesecih ponovnega delovanja programa DORA so z odzivom žensk zadovoljni. Od ponovnega začetka slikanja žensk do konca avgusta so slikali 29.358 žensk, udeležba je bila 76 odstotna. Zaradi sumljivih sprememb na mamografskih slikah so jih 920 povabili na dodatne diagnostične obravnave. Pri okoli 90 ženskah, ki so opravile dodatne obravnave, so odkrili raka dojk.« A kot pravi sogovornica številka še ni dokončna, ker so ženske še v obravnavi. Podatki kažejo, da je udeležba žensk, število vabljenih žensk na dodatne obravnave in odkritih rakov v programu DORA na ravni pred epidemijo. Hertlova pa je je opozorila: »Pomembno je, da se ženske udeležijo presejalne mamografije brez znakov akutne okužbe dihal oz. drugih prehladnih obolenj. S tem namenom ženski skupaj z vabilom na mamografijo pošljemo vprašalnik o zdravstvenem stanju. Njeno zdravstveno stanje preverijo tudi na vstopni triažni točki na dan presejalne mamografije.« Za zaključek je še enkrat poudarila: »Ženskam svetujemo, da zaradi strahu pred novim koronavirusom ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka. Opuščanje udeležbe v presejalnih programih ima lahko resne posledice za zdravje.«

Dnevnik za bolnice Nekaj mojega

Letošnje leto je pokazalo, da dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike ni samoumeven. Zato moramo biti, kot je dejala predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić: Še toliko bolj pozorni na svoje telo in morebitne spremembe, se odzvati vabilom presejalnih programov in obiskati zdravnika, ki bo presodil ali so spremembe nevarne ali ne. »Strah pred koronavirusom naj ne vpliva na odločitev ali boste obiskali zdravnika ali ne, v kolikor pa naletite na težave ali se znajdete v stiski pa smo dosegljivi na naših svetovalnih telefonih.«

Na število povabljenih precej omejeni tiskovni konferenci so predstavili tudi dnevnik za bolnice Nekaj mojega, ki je namenjen bolnicam, ki se prvič soočajo z diagnozo rak dojk. To je prvi tovrstni dnevnik pri nas in je zasnovan je kot praktični vodnik skozi zdravljenje, hkrati pa usmerja bolnico skozi izkušnjo bolezni in iskanje globljega stika s seboj. Nastal je na pobudo Laure Ovčar, takrat študentke socialne pedagogike, v sodelovanju z izkušenima strokovnima sodelavkama, psihoterapevtko Tatjano Romšek Poljšak in družinsko in zakonsko terapevtko Tino Rahne Mandelj. S strani združenja sta pri pripravi sodelovali Tanja Španić in Polona Marinček.

V Europi Donni, slovenskem združenju za boj proti raku dojk, v rožnatem oktobru že tradicionalno pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. »S sporočili o osveščanju o raku dojk dosežemo širši krog žensk, hkrati pa nam na ta način zbrana sredstva omogočajo, da nadgrajujemo programe za podporo bolnicam in njihovim svojcem pri soočanju z boleznijo,« je druženje zaključila Španićeva.