Začelo se je, ko sta po koncu študija ostala brez resne zaposlitve in sta skupaj razmišljala o podjetniški ideji, s katero bi uspela samostojno. To je bilo ravno v času, ko so napovedali enotno embalažo za cigarete z grozljivimi fotografijami in opozorili, zato sta želela izdelovati lične prevleke za cigaretne škatlice. Ampak podobno podjetno so takrat razmišljali mnogi in posel je padel v vodo. Miha se je spomnil svojega dedka, zagnanega čebelarja, in odločila sta se poskusiti posel z medom. Sprva tako, da sta izdelovala naravna mazila s propolisom. Ampak tudi to so počeli že številni izkušeni medarji in ni se izšlo. V tretje naj bi šlo rado in želela sta prodajati med, obogaten s čistim zlatom. Izkazal se je za predrago brco v temo in načrt sta opustila.

Prijateljica se je popackala

In to ravno takrat, ko sta v lokalu srečala prijateljico, ki se je pritoževala nad nepraktično pakiranim servirnim medom, s katerim se je popackala, kot se to rado zgodi. In takoj se je utrnila ideja, ki je naposled padla na plodna tla. Izboljšati pakiranje servirnega medu! Ampak kako? Ko sta nekega dne to tuhtala ob limonadi, si jo sladkala z medom in jo mešala s slamico, se jima je posvetilo kot le kaj! V slamico z medom! Konec koncev je s podobno idejo, ko je z medom polnil slamice in jih na obeh koncih hermetično zavaril, nekdo v Ameriki že obogatel. Ampak idejo sta hotela še izboljšati, saj je imela slabost, da je bilo za odpiranje potrebno orodje, torej škarje, nož ali vsaj zobje. Prišla sta na genialno idejo in slamico z medom zavarila le na enem koncu, na drugem pa jo le ostro preganila in s tem preprečila iztekanje, vse skupaj pa zalepila ozirom zavarovala z nalepko.

Posel je le stekel, ampak…

Idejo sta takoj preizkusila v lokalu pri prijateljici in takoj se je izkazala za odlično, saj je bila gostom takoj všeč. Posel je stekel, a večja naročila so prihajala le do pomladi, nato pa so ljudje zaradi toplejšega vremena spili vedno manj čaja. Skoraj sta se že sprijaznila, da je posel le sezonske narave, ko sta izvedela, da slamice z medom obožujejo otroci, ki pridejo s starši v lokal na pijačo. Takoj se je utrnila ideja, da je treba iz tega narediti izdelek za otroke. A kakšen? Otroci so zahtevno občinstvo in le z navadnim medom pri njih nemara ne bi prišla daleč, zato sta se odločila za med z različnimi okusi, kar pomeni, da je nenadoma nastala pravcata sladica. Seveda se nista odločila za umetne arome, saj je med popolnoma naravna snov, ki bi jo bilo škoda pokvariti s kemikalijami. K sreči obstaja postopek sušenja z zamrzovanjem, imenovan liofilizacija. Z njim iz sadja odstranimo vodo, ohranimo pa njihovo strukturo in sestavo. Povedano drugače, v popolnoma suhem sadju skupaj z aromami ostanejo skoraj vsi vitamini. Tako obdelano sadje sta primešala medu, z njim napolnila slamice in – uspela! Odločila sta se za štiri okuse: naravni cvetlični med, med s cimetom, s pomarančo in z jagodo.

Naravna slaščica

Nastala je Medenka, naravna slaščica iz slovenskega medu in sadja, ki predstavlja naraven in zabaven način sladkanja za naše najmlajše. Z njo sta ciljala predvsem na starše otrok, ki kupujejo naravne izdelke, in predvsem tiste, ki obožujejo med kot del slovenske tradicije. S svojim izdelkom sta bila izbrana za projekt Startaj Slovenija, ki jima je dal velik zagon za nadaljevanje podjetniške poti. Medenke so bile vključene v jedilnike več kot 100 šol po vsej Sloveniji, Od vrtcev pa sta prejela povratne informacije, da so za najmlajše otroke prezahtevne za uporabo. A nič zato, takoj sta začela razvijati medeno-sadne namaze, ki so že na voljo v steklenih kozarčkih in sta jih pred kratkim predstavila na Sparovih policah.

Popolnoma nov izdelek: voščenke!

Ampak Aljaž in miha se nista ustavila; razmišljala sta, kaj storiti z vsem čebeljim voskom, ki ga obilo ostane kot povsem naraven stranski produkt pri pridelavi medu. Vosek je med vsemi čebeljimi pridelki najbolj zapostavljen in želela sta najti način, kako ga koristno uporabiti. Razviti sta želela inovativen naraven izdelek, ki bo uspešno nagovarjal podobne kupce kot medena slaščica. Pomislila sta na voščenke in raziskala trg ter ugotovila, da takega izdelka še ni. Takoj, ko sta naredila prve vzorce, sta ugotovila, da je čebelji vosek za voščenke idealen.

Tudi posebna različica za najmlajše

Nastale so Medenke voščenke, izdelane iz 100-odstotno naravnih sestavin, slovenskega čebeljega voska in naravnih pigmentov. So povsem varne za otroška ustvarjanja in dovolj mehke, da se barvni pigment lepo prenese na papir. Poleg standardne velikosti v 13 živih barvah je na voljo tudi komplet krajših in debelejših voščenih barvic za najmlajše umetnike - Medenke voščenke junior v sedmih barvah. Te so oblikovane za malčke od 1. do 3. leta, ki voščenke držijo z dlanjo in ne med prsti. Risanje z njimi je za malčke in otroke še bolj zabavno, saj so voščenke mehkejše in lepo drsijo po risalni podlagi. Medenke voščenke, ki so že na voljo na policah trgovin Spar Slovenija, so povsem varne za uporabo, pri njihovem razvoju pa so sodelovali likovni pedagogi in vzgojiteljice v vrtcih. Izdelane so iz čebeljega voska, ki bi v podjetju Medenka sicer ostal kot neuporabljena surovina pri izdelavi naravne slaščice iz slovenskega medu in sadja. Za razliko od parafinskega voska je čebelji popolnoma varen, ima prijeten vonj, rumenkasto-rjavo barvo in je celo užiten. Medenke voščenke so trajnostni izdelek, saj njihova proizvodnja ne obremenjuje okolja, na voljo pa so v reciklirani kartonski embalaži. (zt)