»Pozivam vsakega duhovnega voditelja, naj najde pogum za soočenje z verskim pregonom lastnih skupnosti in tistih druge vere,« je dejal na konferenci o verski svobodi v organizaciji ameriškega veleposlaništva v Vatikanu. Prepričan je, da verska svoboda nikjer drugje na svetu ni tako podvržena napadom kot na Kitajskem.

Na konferenci sta bila tudi kardinal Pietro Parolin, ki je najpomembnejši predstavnik Vatikana za papežem, in nadškof Paul Rihard Gallagher, ki je opravlja naloge zunanjega ministra Svetega sedeža. Srečanja s papežem Pompeo nima napovedanega.

Že pred tedni je Pompeo pozval Frančiška, naj prekine sporazum Kitajske in Vatikana o imenovanju škofov iz leta 2018. Sporazum namreč poteče oktobra in bi ga morali podaljšati. »Vatikan ogroža svojo moralno avtoriteto, če bo obnovil dogovor,"« je nedavno tvitnil Pompeo.

Državni sekretar se danes mudi na obisku v Rimu, kjer ima napovedano tudi srečanje z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem in zunanjim ministrom Luigijem Di Maiom. Pred tem je Pompeo že obiskal Grčijo, v petek pa ima napovedana srečanja na Hrvaškem.