83-letni novi emir je bil med govorom v narodni skupščini vidno pretresen zaradi smrti svojega predhodnika, ki je zalivski državici vladal 14 let. »Dragoceno zaupanje, ki nam ga je podelil narod Kuvajta, bomo ščitili s svojimi življenji,« je dejal šejk Navaf po prisegi.

V govoru pred poslanci, ki so v skladu z epidemiološkimi pravili sedeli na razdalji in z zaščitnimi maskami, je obljubil, da bo služil narodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posmrtni ostanki šejka Sabaha al Ahmeda al Sabaha bodo z letalom iz Minnesote, kjer je bil od julija na zdravljenju, v Kuvajt po pričakovanjih prispeli danes.

Kot so sporočili iz emirjeve palače, bo pogreb omejen na emirjeve sorodnike. S tem se želijo izogniti zbiranju velikih množic med epidemijo novega koronavirusa. V državi se je sicer že začelo 40-dnevno žalovanje.

Sabah je prevzel vodenje z nafto bogatega Kuvajta leta 2006, 50 let pa je nadzoroval zunanjo politiko države.

Njegovo vladavino so zaznamovala prizadevanja za umiritev regionalnih sporov, pogosto je igral vlogo posrednika. Ohranil je dobre odnose z Iranom, ki velja za sovražnika številnih držav v regiji. Podobno je ohranil odnose s Katarjem, ko so druge države na Arabskem polotoku leta 2017 z njim prekinile odnose.