Osrednji del prireditve bo potekal v nedeljo, ko bo na Novem trgu, na Seidlovi cesti, ob 10. uri start teka na 21.097 m. Na ta dan bo od 7.30 v Kulturnem centru Janeza Trdine možno dvigniti startne številke in darilne pakete. Razglasitev rezultatov bo ob 13. uri.

Startne številke bo možno dvigniti že od petka, 2. oktobra, od 16. ure naprej, ter tudi v soboto, ko bo ob 16.45 start nordijske hoje in pohoda, pet minut pozneje pa bo odprtje novomeškega polmaratona.

Ob 17. uri v soboto bo nato start tekov na 6,5 in 10 km. Ob 18.15 bo sledil tek s psi, ob 18.30 podelitev nagrad, ob 18.45 pa predstavitev vabljenih tekmovalcev za nedeljski tek na 21 km.

Organizatorji pričakujejo udeležbo najboljših slovenskih tekačev na dolgih progah. Lanski zmagovalec in rekorder proge Mitja Krevs se bo pomeril z organizatorjem polmaratona in olimpijcem Primožem Kobetom, v ženski konkurenci pa pričakujejo zmagovalko prvega polmaratona Nejo Kršinar in branilko naslova, olimpijko Tunde Szabo, ki prihaja z Madžarske.

Večina trase poteka po trdi asfaltni podlagi z dvema krajšima odsekoma z utrjenim makadamom. Na 21 km bodo tekači najprej naredili krog v središču mesta, dolg 6,5 km, po katerem bo potekal tudi rekreativni tek. Nato bodo nadaljevali z večjim krogom ob dolini reke Krke. Limit polmaratona bo tri ure, start in cilj bosta na Seidlovi cesti.

NIJZ je zeleno luč za novomeški polmaraton prižgal 11. septembra. Start bo potekal v štirih conah s približno minutnimi razmaki. Vstop vanje bo možen le z maskami. Tekmovalci bodo v startne bloke razporejeni glede na prijavljene čase. Gledalci bodo lahko na startno - ciljnem prizorišču le z masko, pripravili pa so tudi neposredni televizijski prenos tekmovanja.