1. Kdo je avtor teorije, na podlagi katere je človek prvič stopil na Luno?

a) Albert Einstein,

b) Herman Potočnik Noordung,

c) Stephen Hawking,

d) Žiga Virc, režiser filma Houston, We Have a Problem.

2. Merilne programe in naprave iz trboveljskega podjetja uporabljajo skoraj vsi proizvajalci avtomobilov na svetu in vesoljske agencije, kot je denimo Nasa. Podjetje se imenuje:

a) Catapult,

b) Dewesoft, nosilec uglednega priznanja zlata gazela Slovenije 2012,

c) ESA: European Space Agency,

d) Chipolo.

3. Katero multinacionalno podjetje razvija napredno plastiko in je s svojimi izdelki prisotno v 7 milijonih domov po vsem svetu?

a) Lego,

b) Dow Chemical, največji proizvajalec plastike na svetu,

c) velenjska Plastika Skaza, zlata gazela Slovenije 2014, kjer razvijajo nove materiale in tehnologije krožnega gospodarstva,

d) podjetje, ki ga je ustanovil Charles Goodyear, izumitelj vulkanizacije.

4. Podjetje iz Slovenije, danes del Skupine Hisense, je v 90. letih predstavilo prvi gospodinjski aparat z upravljanjem na dotik na svetu:

a) Apple homekit,

b) pralni stroj Gorenje simple&logical,

c) pečica Miele,

d) sesalnik, ki sesa sam.

5. Iz ene kilovatne ure električne energije, vložene v toplotno črpalko, pridobimo 5,21 kilovatne ure uporabne toplote, razložijo v podjetju Kronoterm, ki:

a) s svojo toplotno črpalko med 1175 toplotnimi črpalkami v Evropi zaseda prvo mesto na seznamu nemškega urada BAFA po sezonski učinkovitosti,

b) je na švicarskem inštitutu WPZ že leta 2012 osvojilo najboljši rezultat učinkovitosti med vsemi merjenimi toplotnimi črpalkami in še naprej premika meje v učinkovitosti toplotnih črpalk,

c) se ponaša s priznanjem bronasta gazela Slovenije 2013,

d) ga odlikujejo vse zgornje trditve.

6. V zadnjih letih smo priča skokovitemu porastu uporabe plastičnih izdelkov. Mikrodelci plastičnega odpada pronicajo v podtalnice, reke in oceane ter posledično vplivajo na nas ter na naše zdravje. Podjetje Evegreen iz SAŠA inkubatorja naslavlja ta izziv z inovacijo:

a) biorazgradljivih cvetličnih ekolončkov, za katere so kot mlado podjetje prejeli posebno priznanje GZS za inovativnost 2019,

b) ki temelji na tehnologiji predelave materialov proteinskega izvora na klasičnih strojih za brizganje jekla,

c) za katero uporabljajo vsebino pločevink fižola in graha iz Spara, ki jim še ni potekel rok uporabe,

d) ki je plod pregovorne evropske trme.

Več na www.talentismo.si.

© Zasnova in besedilo: projekt Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade navdušuje za inovativnost, inženirstvo, naravoslovje in tehniko

Pravilni odgovori:

1. b Konec leta 1928 je (z letnico 1929) v Berlinu izšla knjiga Hermana Potočnika (psevdonim Herman Noordung): Problem vožnje po vesolju – raketni motor. Knjiga tega slovenskega raketnega inženirja, pionirja kozmonavtike (astronavtike), vesoljskih poletov in tehnologij velja za eno temeljnih del prve generacije raziskovalcev vesolja.

2. b Dewesoft je priznano ime na svetovnem trgu merilne tehnike in med uglednimi kupci, kot so Nasa, Kennedyjev vesoljski center, Lufthansa, Bosch, večina avtomobilskih proizvajalcev in drugi. Leta 2017 je Dewesoft ustanovil inkubator Katapult, ki mladim podjetnikom ponuja infrastrukturo podpornih podjetij za industrializacijo proizvodov. Prvo podjetje, ki mu je Dewesoft pomagal pri začetnih podjetniških korakih, je Chipolo.

3. c Slovenska multinacionalka Plastika Skaza, ki posluje v 58 državah, razvija napredne plastične izdelke z vizijo krožnega gospodarstva in je v sodelovanju z raziskovalnimi institucijami med inovatorji na področju reciklirane in bioosnovane plastike.

4. b Pralni stroj gorenje simple&logical je oblikoval prof. Janez Smerdelj, tedanji vodja oblikovanja v Gorenju, v sodelovanju z Antonom Holobarjem. Velja za inovacijo na globalni ravni, ki je po letu 1996 utrla pot razvoju gospodinjskih naprav na dotik.

5. d Kronotermov nov model toplotne črpalke je na seznamu nemškega urada BAFA 2019 zasedel prvo mesto po sezonski učinkovitosti med 1175 toplotnimi črpalkami v Evropi. Podjetje Kronoterm se redno uvršča na lestvico gazel, najhitreje rastočih podjetij v Sloveniji.

6. a Evegreen ekološki cvetlični lončki so izdelani izključno iz hrane, ki ji je potekel rok. Iz pločevink graha in fižola, ki jim je potekel rok uporabe, izdelajo maso, primerno za predelavo na klasičnih strojih za brizganje plastike. Podjetje Evegreen je kot mlado podjetje prejemnik posebnega priznanja GZS za inovativnost 2019.