Tokrat je Tampa do zmage prišla brez svojih navijačev, saj so vse tekme končnice prvenstva zaradi koronavirusne pandemije igrali v karantenskem mehurčku v Kanadi ob strogih higienskih protokolih. A kot so dejali igralci, zmaga zato ni bila nič manj sladka.

»Človek mora biti zlasti psihično zelo trden, da zdrži 80 dni ali več v mehurčku,« je dejal branilec Victor Hedman, ki je osvojil tudi nagrado Conn Smythe za najkoristnejšega igralca (MVP) končnice NHL. »A zdaj je bilo vse to odrekanje vredno. Domov prihajamo s pokalom,« je še dodal Hedman.

Na šesti tekmi sta zadetka dosegla Braydon Point, ki je zadel proti koncu uvodne tretjine, ter Blake Coleman, ki je na 2:0 povišal v drugi tretjini. V zadnjih minutah so hokejisti Dallasa poskušali vse, tudi z igralcem več na ledu, a niso zmogli prebiti obrambe novega prvaka. Vratar Andrej Vasilevskij je zaklenil svoja vrata. »Najlepše pri naši zmagi je, da je prav vsak igralec prispeval delček v mozaik. Vsak se je izkazal, ko smo ga najbolj potrebovali. In to je tisto, kar naredi to zmago še toliko slajšo,« je dejal Point.

Pokal za zmagovalca je iz rok komisarja lige Garyja Bettmana sprejel kapetan Steven Stamkos, ki zaradi poškodbe in marčevske operacije tokrat ni mogel igrati, je pa v končnici zadrsal na led in celo dosegel gol.

A preden je Bettman izročil pokal zmagovalcem, je pohvalil vse hokejiste za letošnje dosežke. »Da ste tako dobro prebrodili čas v karantenskem mehurčku pod takšnim pritiskom in v trenutnih razmerah, je enostavno neverjetno in, iskreno rečeno, občudovanja vredno. Prav vsi igralci, ki ste sodelovali v letošnji končnici, si zaslužite naziv MVP.«

Liga NHL je končnico izpeljala brez enega samega pozitivnega testa na novi koronavirus. Izvedla je več kot 31.000 testiranj, nihče med igralci ter spremljevalnim osebjem v Kanadi ni oddal pozitivnega testa na covid-19.

V vodstvu lige razmišljajo, da bi se nova sezona 2020/21 začela 1. decembra. A celo Bettman je že dejal, da je bolj verjeten poznejši začetek sezone - konec decembra ali januarja 2021. A zaradi negotovosti ob koronavirusni pandemiji niti takrat ne moremo biti prepričani, da se bo res začela, še meni komisar lige.