Na Rakitni bodo dobili nov kolesarski park, ki ga bo občina Brezovica zgradila s sofinanciranjem iz evropskih sredstev. Vrednost projekta je dobrih 78.000 evrov, od tega jih bo nekaj več kot 51.000 prišlo iz evropskega programa za razvoj podeželja. Projekt se je začel četrtega maja letos, predvidoma pa bo končan do 31. julija prihodnje leto.

Do takrat bodo vzpostavili novo rekreativno infrastrukturo, ki bo namenjena predvsem otrokom, mladostnikom, uporabnikom Mladinskega klimatskega zdravilišča (MKZ) Rakitna, okoliškim prebivalcem in tudi turistom. Kolesarski park bodo uredili ob dveh igriščih pri podružnični šoli in vrtcu, na zunanjih igriščih MKZ Rakitna bodo namestili igralni stolp s plezali, orodja za ulično telovadbo in gumijasto mrežo z ozelenitvijo, ki bo služila kot varnostna podlaga. Površina kolesarskega parka bo 225 kvadratnih metrov, ozelenele brežine proge pa bodo merile 285 kvadratnih metrov. Na robu kolesarskega parka bodo postavili še smetnjak, dve klopi in stojalo za kolesa. Do parka bodo urejena dovozna pot.

Zgradili bodo tudi balvane

Po besedah predsednice krajevne skupnosti Rakitna Barbare Kovačič bodo tako nadaljevali z oživljanjem javnega prostora, ki se je začelo z gradnjo igrišča pred leti. »Ta projekt nam pomeni zelo veliko. Gre za medgeneracijski prostor: poleg bodočega kolesarskega parka je igrišče, prav tako zgrajeno z evropskimi sredstvi, namenjeno dojenčkom ter šolskim in predšolskim otrokom, zraven pa še fitnes za mladino in starejše. Radi bi uredili center, kjer bi se dogajale različne aktivnosti. Smo namreč kar oddaljeni od večjih krajev, zato so otroci prikrajšani,« je dejala Barbara Kovačič in dodala, da se na Rakitno priseljuje vse več mladih družin, zato ni presenetljivo, da je igrišče že zdaj precej zasedeno.

Medtem ko bo kolesarski park namenjen predvsem prebivalcem Rakitne in okoliških vasi, v krajevni skupnosti načrtujejo, da bi prihodnje leto novost pripravili tudi za tiste, ki pridejo le na obisk na jezero Rakitna. Kot pravi Barbara Kovačič, imajo že odobrena sredstva za gradnjo balvanov za plezanje in igral pri jezeru. Ko bodo balvani zgrajeni, pa nameravajo še očistiti jezero in asfaltirati parkirišče. aro