Prva od slovenskih teniških igralcev na tretjem letošnjem turnirju največje četverice je šla danes na igrišča Rolanda Garrosa Tamara Zidanšek. Proti sloviti tekmici Garbine Muguruza, pariški zmagovalki iz leta 2016, se je borila odločno. Slovito tekmico je prisilila, da je v odločilnem tretjem nizu dvakrat servirala za obstanek v dvoboju. Po dobrih treh urah je visokorasla Španka s 7:5, 4:6, 8:6 premagala na svetovni lestvici drugo najboljšo Slovenko, ki je po lanskem porazu proti Belgijki Elise Mertens drugo leto zapored izgubila v 1. krogu OP Francije.

Tamara Zidanšek je tako v 1. kot 3. nizu, ki ju je izgubila, vodila s 3:0. Konjičanka je na trenutke igrala vrhunski tenis. Vprašanje je, kako bi se dvoboj končal, če v zadnjih mesecih ne bi imela težav s poškodbami. Zaradi njih je izpustila tako nastop na OP ZDA v New Yorku kot tudi nastope na peščenih turnirjih v Carigradu in Rimu. Prvi dvoboj po koronski krizi je Tamara Zidanšek odigrala prav v Parizu. Težkemu porazu navkljub je lahko zadovoljna s prikazanim in z dvignjeno glavo zre v teniško prihodnost. Kakršna koli bo v težkih časih bila.

Prvi Slovenec, ki je napredoval v 2. krog, je bil nekaj pred 21. uro Aljaž Bedene. Ljubljančan je proti Francozu Arthurju Rinderknechu navduševal v odločilnih trenutkih, saj je rešil vseh devet žogic tekmeca za odvzem servisa ter po treh urah in pol zmagal s 6:2, 6:7 (7), 6:4, 6:4. Omeniti kaže, da je imel Aljaž Bedene po zaostanku s 3:6 v podaljšani igri drugega niza pri vodstvu s 7:6 zaključno žogico za niz, a je ni izkoristil, zato se je dvoboj proti francoskemu kvalifikantu precej zavlekel. Bedene ima dober žreb, saj se bo v 2. krogu pomeril s 144. igralcem sveta, Srbom Nikolo Milojevićem, ki je bil s 3:1 boljši od slovitejšega rojaka Filipa Krajinovića. Nekaj minut po Bedenetu je podvig uspel tudi Kaji Juvan. Ljubljančanka je navdušila proti 18. igralki sveta Angelique Kerber, zmagovalki treh turnirjev največje četverice. Kaja Juvan je bila boljša s 6:3, 6:3, slovito tekmico pa je nadigrala v vseh teniških prvinah. O premoči Kaje Juvan kaže podatek, da je vodila celo s 6:3 in 5:1, za največjo zmago v karieri pa je potrebovala vsega 68 minut. Izjemno uspešen slovenski rezultatski večer je z zmago s 6:4, 6:2 proti Francozinji Diane Parry sklenila Polona Hercog.

Danes se je na francoskem pesku predstavil tudi Dominic Thiem, finalist zadnjih dveh let in nedavni zmagovalec OP ZDA. Avstrijec je imel zelo neugodnega tekmeca, a proti Marinu Čiliću navdušil z igro in dvoboj dobil v treh nizih. »Ustrezajo mi takšne razmere, kot so v Parizu. Spominjajo me na mladost, ko sem večino turnirjev na pesku igral pri desetih do 15 stopinjah Celzija. Upam, da bom v Parizu čim bolje izkoristil 'avstrijsko' ozračje,« je dejal Dominic Thiem. Brez izgubljenega niza je v dobrih dveh urah Rafael Nadal premagal Belorusa Egorja Gerasimova. Španec je odigral odličen dvoboj in napovedal jasen boj za vnovično pariško lovoriko. »Dejstvo je, da je letošnji Roland Garros drugačen. Vreme je spremenljivo, temperature so nizke. Čeprav imam veliko lovorik, na takšne razmere nisem vajen,« je pojasnil Rafael Nadal.