Slovenska nogometna reprezentanca bo oktobra odigrala tri tekme. Potem ko se bo v ponedeljek, 5. oktobra, zbrala v Ljubljani, bo v sredo, 7. oktobra, ob 20.45 v Stožicah za zaprtimi vrati odigrala prijateljsko tekmo s San Marinom, ki bo priprava na zahtevni gostovanji v ligi narodov. V nedeljo, 11. oktobra, bo gostovala v Prištini pri Kosovu, od koder bo odpotovala neposredno v Kišinjev, kjer jo v sredo, 14. oktobra, čaka tekma z Moldavijo. Zaradi paketa treh tekem in tudi pravila, da mora igralec v ligi narodov počivati po dveh rumenih kartonih, je na seznamu kar 24 nogometašev.

Jokić ostaja v Kekovih mislih

Nova obraza sta ofenzivno naravnani vezist Sandi Lovrič, v Avstriji rojeni sin slovenskih staršev, ki je dobil slovenski nogometni potni list, in na veliko presenečenje levi bočni branilec Mario Jurčević, ki se je poleti iz Olimpije preselil v ambicioznega hrvaškega prvoligaša Osijek. Vrnil se je tudi Jon Stanković Gorenc, ki standardno igra za Sturm iz Gradca. »Lovrič je dobil nogometni potni list, a si ga bo moral zaslužiti na igrišču. Jurčević je bil že dolgo v mojih mislih, tudi ob koncu prejšnje sezone. Vseskozi bom iskal rešitve in skušal razširiti bazo,« je izbiro pojasnil Matjaž Kek. Zadovoljen je z minutažo reprezentantov v klubih, saj se je povečala v primerjavi s septembrom. Po poškodbi se v reprezentanco vrača Benjamin Verbič, v primerjavi s septembrom ni več Aleksandra Saše Živca, ki je obakrat vstopil s klopi.

Sestavljanje seznama so narekovale tudi razmere, povezane s koronavirusom. Popović (Kitajska), Matavž (Združeni arabski emirati) ter Struna in Berić (ZDA) bi morali po vrnitvi z reprezentančne akcije v karanteno v državah, kjer trenutno igrajo. »Bojan Jokić, ki je bil tudi poškodovan, je še vedno v mojih mislih. Tokrat ga ni na seznamu, ker želim razširiti konkurenco za levi bok. Vedno smo imeli na bokih igralce, ki so delali razliko. To nam trenutno manjka, predvsem v ofenzivnem delu,« je Kek spregovoril o Jokiću, ki je za Slovenijo odigral sto tekem. Rene Krhin je še vedno brez kluba. Josip Iličić se vrača v proces treningov v klubu, a najprej bo moral zaigrati za svoj klub Atalanto.

San Marino bo priložnost za Lovriča, Petroviča, Jurčevića…

Kek je posebej spregovoril o Kamplu, ki ga želi vrniti v reprezentanco: »Stvari se premikajo. Vsi vemo, za kaj gre pri samem igralcu. Bundesliga se je začela, to je naporen ritem, ki ga je težko ujeti. Vem, kako hudo poškodbo gležnja je imel. Ne vem, kdaj se bo njegova vrnitev zgodila, če se bo. Upam, da čim prej. Upam, da bomo v nekem trenutku lahko skupaj spravili vse najboljše. Zelo težko se bo to zgodilo v aktualnih razmerah.«

Kek je danes nekajkrat ponovil, da želi zmagati na vseh treh tekmah oktobra. »Gostovanji nam bosta dali kašno informacijo več, v kateri smeri se razvijamo. Na igrišču želimo narediti korak naprej. Izida s tekem septembra (remi z Grčijo in zmaga z Moldavijo, op. p.) sta dobra. Zgraditi moramo svoj slog igre, saj le s kakovostno predstavo na igrišču prideš do odmevnega rezultata. Liga narodov je prava, da izoblikujemo novo jedro, ki nam bo dalo upanje na boljše rezultate. Fantje so septembra pokazali prvi odnos in željo, jaz pa hočem še večjo agresivnost, odločnost, tudi malo ulice, če se je treba stepsti na igrišču,« je o ciljih spregovoril Kek. Vesel je, da bo tokrat imel več časa za priprave. Prijateljska tekma s San Marinom bo predvsem priložnost za dokazovanje novih obrazov Lovriča, Petroviča, Jurčevića, Kramerja…