Virus se še naprej najbolj širi v domovih za starejše občane, bolnišnicah, šolah, tudi delovnih organizacijah, je povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin.

Nove primere okužb imamo v UKC Ljubljana in UKC Maribor, v bolnišnici v Slovenj Gradcu, je povedal Kacin. V Pegazovem domu Rogaška Slatina so čez vikend zabeležili 3 nove okužbe - skupno 25 stanovalcev in 6 zaposlenih. V Domu Danice Vogrinec MB imajo okuženih 42 stanovalcev in 23 zaposlenih.

Pojavilo se je več okužb pri novih izvajalcih. V Domu za starejše občane Šiška so zaznali okužbo pri 1 stanovalki, 1 zaposleni in 1 študentki (okužbe niso povezane). Preventivno so naredili 83 brisov stanovalcev in 37 zaposlenih - vsi negativni. Okužbo so potrdili tudi v Domu starejših občanov Ptuj, enota Muretinci in v SeneCura Radenci, kjer je bila 7 zaposlenim preventivno odrejena tudi karantena. 2 okužbi (zaposleni) so potrdili tudi v Domu počitka Mengeš.

Slovenija pri seznamu epidemiološko varnih in nevarnih držav za povzema nemške razvrstitve, je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Na zeleni listi je ostalo zelo malo evropskih držav, za nas je pomembna predvsem Srbija. Celoten seznam si lahko ogledate tukaj.

Odrejanje karantene ob vstopu v državo več ne bo potrebno, če bo imela oseba opravljen test na COVID-19 in bo ta negativen. Prav tako bo ob karantenski odločbi, izdani na meji, možno naknadno opraviti test v karanteni. V primeru negativnega testa, se bo karantena odpravila.

Vlada v torek ali sredo načrtuje diskusijo o možnih novih ukrepih. Notranji minister ni želel konkretno napovedovati, kaj vse bi zajemali ti ukrepi, omenil pa je zmanjšanje števila oseb, ki se lahko zbirajo, dodatno omejevanje obratovalnih časov lokalov in restavracij ter zaprtje aktivnosti kot so fitnes in druge športno-rekreacijske aktivnosti. »Nenazadnje pa obstaja tudi možnost razglasitve epidemije, » je povedal.