Po dveh vrhunskih predstavah in zmagah v Jerezu Fabio Quartararo na naslednjih petih dirkah ni več stopil na zmagovalni oder. Serijo slabih predstav je naposled le prekinil s prvim mestom v Barceloni in potrdil, da so mu dirkališča v Španiji v letošnji sezoni resnično pisana na kožo. Tretja zmaga Francoza v letošnji sezoni je hkrati tudi njegova tretja v karieri v razredu motoGP, z njo pa si je znova privozil tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. To je odvzel Andreii Doviziosu, ki je po trku z Johannom Zarcom dirko sklenil že po uvodnem krogu. »Zadnji mesec mi ni bilo lahko. Vse od Jereza nisem videl stopničk, kar me je močno obremenjevalo. Vesel sem, da nam je končno uspela dobra dirka,« je odleglo Fabiu Quartararoju.

Napovedi poznavalcev, da bodo na katalonski stezi v ospredju motocikli Yamahe, so se uresničile, saj so si v kvalifikacijah najboljši položaj zagotovili prav njihovi dirkači. Franco Morbidelli, Valentino Rossi in Quartararo so bili na dobri poti, da japonskemu moštvu privozijo celo trojno zmago, a so v drugi polovici dirke močno pokvarili vtis. Rossiju je že 200. stopničke v karieri preprečil padec v drugem zavoju 16. kroga, medtem ko je Morbidelli povsem obrabil svoje gume in še komaj zadržal četrto mesto pred Jackom Millerjem.

Sta pa zato za prijetno presenečenje poskrbela motociklista Suzukija Joan Mir in Alex Rins, ki sta se iz ozadja prebila na drugo in tretje mesto, bržkone pa bi bila celo v igri za prvo mesto, če bi bila preizkušnja daljša še za krog ali dva. »Škoda, zmanjkal mi je en krog. Videl sem, da je Fabio močno popuščal in sem bil hitrejši. A danes očitno ni bil dan za mojo zmago. Vseeno čutim, da je ta že zelo blizu,« je povedal Joan Mir. Španec je znova dokazal, da je najnevarnejši v drugi polovici dirke, ko tekmecem začnejo pojemati moči in imajo težave z obrabljenimi gumami. Tokrat je sicer osvojil že tretje stopničke zapovrstjo, s tem pa se povsem vmešal tudi v boj za naslov svetovnega prvaka, saj njegov zaostanek za Quartararojem znaša le osem točk.