Ob vstopu v Slovenijo pri vračanju iz držav, ki niso na zelenem seznamu, se bo mogoče izogniti sicer obvezni karanteni, in sicer pod pogojem, da bodo prišleki na meji predložili negativen test na novi koronavirus, je ta konec tedna odločila vlada. Če prišleki tega ne bodo imeli, jim bo tako kot doslej ob vstopu v Slovenijo iz vseh držav, z izjemo tistih na zelenem seznamu, odrejena karantena.

Kdaj in kam na test?

Hkrati je vlada rumeni seznam držav nadomestila z oranžnim, kamor bodo uvrščene države s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami. Države, ki torej niso uvrščene na zeleni (varne države) ali rdeči seznam (države s slabimi epidemiološkimi razmerami), bodo tako uvrščene na oranžni seznam, so pojasnili. Potnikom, ki se vračajo iz držav na rdečem ali oranžnem seznamu, bo odrejena karantena, ki pa se ji bodo izognili s predložitvijo negativnega testa na novi koronavirus, ki ob prehodu meje ne bo starejši od 48 ur in ga je opravila katera od verodostojnih organizacij v državi članici EU, schengenskega območja ali v Sloveniji. Tisti, ki jim je bila že odrejena karantena, bodo lahko test opravili naknadno, in če bo njegov izvid negativen, jim bodo odločbo odpravili.

Izjeme

Vlada je določila tudi 12 izjem, ko karantena ob prihodu iz države na rdečem ali oranžnem seznamu osebi ne bo odrejena, četudi prišlek ne bo predložil negativnega testa. Med temi so čezmejni dnevni delovni migranti, mednarodni prevozniki, osebe z diplomatskim potnim listom, člani tujih uradnih delegacij, predstavniki tujih varnostnih organov, pripadniki Slovenske vojske, policije ali uslužbenci drugega državnega organa, osebe, ki prehajajo mejo zaradi nujnih neodložljivih osebnih opravkov ali iz poslovnih razlogov. Med izjemami so tudi lastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, lastniki nepremičnine ali bivalnega plovila v sosednji državi ter tisti, ki lastnikom ali najemnikom kmetijske površine v sosednji državi pomagajo. ah