Najboljši strelec tekme je bil sicer član Bostona Jayson Tatum, ki je dosegel 31 točk in dodal še devet skokov ter šest podaj. Njegov moštveni kolega Jaylen Brown se je ustavil pri 26 točkah.

Za razliko od dosedanjih štirih tekem med ekipama, je tokrat Miamiju kazalo bolje od samega začetka. Vlogo junaka je uvodoma prevzel Duncan Robinson, ki je zadeval kot za šalo, Miami pa je prvo četrtino dobil s 26:18. Robinson je na koncu dosegel 20 točk in bil drugi strelec ekipe za Dragićem. Jimmy Butler je dodal 17 točk ob osmih skokih in osmih podajah.

Drugo četrtino je dobil Boston s 33:32, v tretji četrtini pa je Miami odpovedal in izgubil s 25:41. Boston je dobil tudi zadnjo četrtino z 29:25 za zmago s 121:108.

»Smo ponosna ekipa. Naš načrt je bil, da pridemo na parket in igramo. Da se borimo in damo vse od sebe. Menim, da smo v drugem polčasu igrali zelo dobro, ampak to bomo morali storiti še enkrat in nato še enkrat zaradi položaja, v katerem smo se znašli,« je po tekmi dejal trener keltov Brad Stevens.

Dragić poskušal prevzeti igro nase

Ko je šlo Miamiju najslabše, je Dragić skušal prevzeti igro nase in je začel zadevati. Slabih pet minut pred koncem tekme pa so mu sodniki zapiskali osebno napako v napadu, po kateri je moral zapustiti igrišče. Tekmo je končal s 23 točkami, štirimi skoki in štirimi podajami.

Nasploh so sodniki na tekmi ob živce spravljali trenerja obeh moštev ter njune varovance. »Je, kar je. Nič se ne pritožujem. Ne strinjam se, da je bila moja osebna napaka, ampak je, kar je,« je po izključitvi na peti tekmi dejal Dragić, ki je moral igro zapustiti, ko je v prodoru podrl po sodnikovem mnenju že v obrambi postavljenega centra tekmecev, Nemca Daniela Theisa.

Po tekmi ni želel dolgo razpredati o porazu. »Ta tekma je končana. Ne moremo nič spremeniti. Vemo, da smo igrali slabo v drugem polčasu, obrambe ni bilo. Mislim, da so v tretji četrtini dosegli več kot 40 točk, kar je preveč. Bolje moramo opraviti svoje delo v obrambi,« je priznal 34-letnik iz Kosez.

Vedno znova pri Miamiju izpostavlja pomen ekipe, zato se ni strinjal z besedami centra Bama Adebaya, ki je odgovornost za poraz prevzel nase. »Ne, ne, ne. To ni njegova krivda. Tega ne bi smel tako povedati. Poraz je na nas vseh kot ekipi. Ni krivda posameznika. Vsi smo igrali slabo, v tretji četrtini nismo opravili svojega dela. Če izgubimo, izgubimo kot ekipa,« je bil jasen Dragić.

Erik Spoelstra, trener Miamija, se je po tekmi strinjal, da je bila odločilna obramba. »Boston je v drugem polčasu igral odlično. Priborili in zaslužili so si zmago. Vemo, kako zahtevno je zmagovati v končnici, a za kaj takega smo premalo delali v obrambi in za to plačali kazen. Zasluge za to pa gredo tudi Bostonu, ki je igral, kot se spodobi.«

Miami zdaj vodi v zmagah s 3:2, naslednja tekma med ekipama pa bo v ponedeljek ob 1.30 po srednjeevropskem času.

V letošnji končnici je le Denverju uspelo nadoknaditi zaostanek z 1:3 v zmagah, in sicer dvakrat proti Utahu in Los Angeles Clippers. V celotni zgodovini lige NBA je, odkar v končnici igrajo na štiri zmage, ta dosežek uspel le še 12 ekipam.