Samsung je ta teden predstavil nov model telefona, ki pogojno sodi v družino galaxy s20. Nov mobilnik galaxy s20 fe oziroma »fan edition«, kar lahko prevedemo kot galaxy s20 za ljubitelje, je nekoliko cenejša različica Samsungovega paradnega konja, ima pa pred prestižnejšimi brati bistveno prednost. Različica s podporo za 5G premore občutno zmogljivejši Qualcommov procesor snapdragon 865, česar na Samsungov exynos obsojeni Evropejci že dolgo nismo imeli priložnost kupiti na domačem trgu. Vendar pojdimo po vrsti.

Mobilnik ima super zaslon AMOLED z diagonalo 165 milimetrov (6,5 palca). Razmerje slik je ugodnih 20:9, kar zagotavlja minimalno vsiljivost pike sredi čela, kjer se skriva prednja kamera. Ločljivost zaslona znaša 2400 x 1080 pik, gostota teh pa je zelo solidnih 407 pik na palec (ppi). Zaslon podpira HDR10+, ima pa tudi 120-herčno (Hz) osveževanje slike. V primerjavi s s20 in s20+ z diagonalama 157 milimetrov (6,2 palca) in 170 milimetrov (6,7 palca) se s20 fe po velikosti zaslona uvršča v zlato sredino. Ima pa fe ob tem še raven zaslon, kar niti ni nujno slabo. Nekatere ukrivljenost in z njim povezani občasni nenamerni kliki motijo. Zaradi plastičnega hrbtišča ob aluminijastem ogrodju pa bo naprava na otip vsekakor manj prestižna od mobilnikov s stekleno prednjo in hrbtno stranjo. Očitno pa želijo to pri podjetju nadoknaditi z bogato barvno ponudbo, ki vključuje nebeško rdečo, nebeško oranžno, nebeško lila, nebeško zeleno, nebeško modro in nebeško belo barvo. Všeč nam je tudi dizajn hrbtne kamere, ki ohranja oblikovanje letošnjih mobilnikov note 20. Upamo le, da ploščad z lečami ni pretirano dvignjena.

Zmogljiva kamera za sebke

Sodeč po barvnem izboru je s20 fe namenjen predvsem mladim uporabnikom, vtis okrepi tudi Samsungovo izpostavljanje zmogljivosti prednje kamere. Ta premore ločljivost kar 32 milijonov pik (MP). Te omogočajo sebke z bistveno več podrobnosti v idealnih svetlobnih razmerah, v manj ugodnih pa se združijo po štiri in ustvarijo barvno bolj občutljivo tipalo z ločljivostjo 8 MP. Mobilnika s20 in s20+ imata denimo prednjo kamero z ločljivostjo 10 MP. Višjo pa ima s20 ultra, ki spredaj premore 40 MP. Prednja kamera na s20 fe zmore zajeti tudi video 4K s podporo HDR.

Glavna hrbtna objektiva pri s20 fe ne odstopata od objektivov na s20 in s20+. Tako širokokotna kot ultraširokokotna kamera premoreta ločljivost 12 MP, nekoliko skromnejši pa je teleobjektiv. Ta ima le 8 MP ločljivosti in zgolj optično 3-kratno povečavo. Raznih trikov s 50-kratnim približevanjem torej ne gre pričakovati, je pa vprašanje, ali jih bo kdo sploh pogrešal. Za odpiranje naprave boste lahko uporabljali prepoznavo obraza, vzorec ali prepoznavo prstnega odtisa s pomočjo tipala v zaslonu. Ni pa vhoda za slušalke.

Standardna pri vseh modelih s20 fe je 4500-miliamperurna baterija (mAh), ki bi morala zadoščati za dan običajne uporabe. Glede drugih komponent pa prihaja do razhajanj. Osnovna različica s podporo 4G, za katero bo treba odšteti okoli 650 evrov, poganja znan kamen spotike – procesor exynos 990. Tokrat domnevno na vseh trgih. Poleg tega bo opremljena še s 6 GB delovnega spomina in 128 GB prostora za shranjevanje. Obstajala naj bi tudi možnost z 8 GB delovnega spomina in 256 GB prostora za shranjevanje, a ponudbe pri slovenskih prodajalcih nismo zasledili. Za okoli sto evrov več, kolikor trenutno stane s20, pa dobite različico 5G z močno pogrešanim procesorjem snapdragon 865 in prav tako 128 GB prostora za shranjevanje. Poleg tega je ta model ta hip na voljo zgolj v nebeško modri barvi. Vsi modeli pa imajo hibridno SIM-kartico in možnost nadgradnje prostora s spominsko kartico do 1 TB. Predprodaja naprav se je začela 23. septembra, uradno pa v prodajo stopi 3. oktobra. Kdor se odloči za predprodajo, dobi v paketu še zapestnico galaxy fit2, prozoren ovitek in štiri mesece naročnine na storitev youtube premium.