Kmetijski ministrici Aleksandri Pivec in nekdanji predsednici stranke DeSUS je – politično – odbila zadnja ura, če bi sodili po pismu predsedniku vlade Janezu Janši, ki ga je nanj naslovila poslanska skupina DeSUS. O tem, da se jo razreši s funkcije ministrice za kmetijstvo in namesto nje imenuje Jožeta Podgorška, državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo, so v petek in danes odločali člani sveta DeSUS na dopisni seji. Razplet glasovanja je bil glede na razmerja moči v DeSUS pričakovan, za njeno razrešitev je glasovalo 38 članov sveta, samo devet pa jih je bilo proti. A do formalne razrešitve Aleksandre Pivec je še nekaj korakov, pri čemer bo ključni premierjev. Janša mora namreč najprej odpreti pismo stranke DeSUS, o vsebini katerega so glasovali na svetu stranke.

Hladna vojna

Spomnimo: pri aktualnem predsedniku vlade ima odpiranje pisem izjemen politični pomen, kot se je izkazalo pri ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu. Ta je konec junija nepreklicno odstopil, o tem Janšo formalno obvestil v pismu z odstopno izjavo, vendar pa ta, kot je kasneje zatrdil, nikoli ni odprl pisemske ovojnice. Po treh mesecih jo je vrnil Hojsu, da jo je ta raztrgal in zavrgel v okrogli fascikel.

Aleksandra Pivec je bila v minulih dneh sicer bistveno manj zgovorna kot običajno, ko je beseda nanesla na njeno usodo. O tem sta v tem tednu govorila z Janezom Janšo, vendar nobeden od njiju ni hotel komentirati vsebine pogovorov, Pivčeva je povedala le, da se bo pripravljala na interpelacijo, ki jo je opozicija vložila zoper njo v ponedeljek, in da za zdaj uživa Janševo podporo.

Na osnovi pisemske diplomacije v koaliciji bi lahko sklepali, da poteka med najmanjšo koalicijsko stranko DeSUS in predsednikom vlade Janezom Janšo tiho merjenje moči, saj je vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša v ponedeljek izjavil, da če Pivčeva ostane na položaju, naj ne računajo na njihove glasove, nato pa še istega dne stališče nekoliko omilil. V poslanski skupini upokojenske stranke so za zdaj vztrajali, da mora Janša kmetijsko ministrico razrešiti še pred potekom interpelacije proti njej, sicer nameravajo, kot so večkrat poudarili, interpelacijo, ki jo vlaga opozicija, podpreti. Kaj se bo zgodilo v primeru takšnega razpleta koalicijske godlje, še ni jasno, saj se je ob interpelaciji proti Hojsu izkazalo, da predsednik vlade trmasto vztraja pri spoštovanju koalicijske pogodbe.

Kandidat iz kmetijstva

V primeru Hojsa nihče od poslancev DeSUS ni glasoval proti interpelaciji, Franc Jurša in Branko Simonovič sta se vzdržala, Ivan Hršak in Jurij Lep sta bila odsotna, Robert Polnar pa je podprl interpelacijo. Tega dejstva Janša zagotovo ni spregledal. Poslanska skupina predlaga razrešitev Pivčeve na podlagi pogovora z Janezom Janšo, ki je potekal 18. septembra v prostorih poslanske skupine DeSUS v državnem zboru. Namesto nje, predlagajo, naj bi kmetijski resor prevzel Jože Podgoršek, državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.