Pri kraju Macquarie Harbour na Tasmaniji je v ponedeljek nasedlo kakih 270 mrkih pliskavk, dan zatem pa so okoli 10 kilometrov južneje iz helikopterja odkrili še okoli 200 nasedlih kitov. Večina jih je poginila. Oblasti so v sredo sprva sporočile, da je poginilo 380 kitov, kasneje so to številko znižale na 350.

Mrke pliskavke so nasedle na odročnem, težko prehodnem in zelo redko poseljenem območju. Nedostopnost peščene obale je oteževala njihovo reševanje. Nekatere živali so bile tudi prevelike za reševanje ali pa so bile na pretežko dostopnih območjih. Mrke pliskavke so lahko velike do sedem metrov in tehtajo do tri tone.

Reševalci so se osredotočali na živali z največ možnostmi za preživetje. Doslej so jih rešili 94. Biolog Kris Carlyon je v četrtek ocenil, da bi bila rešitev tolikšnega števila kitov »fantastičen rezultat«. »V ponedeljek smo delali načrt in ugotovili, da bomo zadovoljni, če jih bomo rešili 90,« je dejal.

Na območju je živih še med 12 in 20 kitov in reševalci upajo, da jim jih bo uspelo rešiti, čeprav so že izčrpani od napornega in dolgotrajnega reševanja. »Mislim, da so že vsi utrujeni. Za njimi so dolgi dnevi,« je dejal Nic Deka, nadzornik v podjetju, ki skrbi za nacionalne parke in divje živali na Tasmaniji.

Strokovnjaki bodo kmalu začeli z obale odstranjevati več sto trupel nasedlih kitov. V globoko vodo jih bodo odvlekli s čolni in baržami, ta postopek pa bi lahko trajal več dni. Zakaj so kiti prišli na obalo, ni znano. Najpogosteje sicer nasedajo prav mrke pliskavke, za katere je značilna tesna medsebojna povezanost. Gre za največje nasedanje kitov doslej. Tudi tokratni pogin mrkih pliskavk velja za rekordnega.

Na Tasmaniji je nasedanje morskih živali dokaj pogosto, vendar pa večinoma ne gre za tako množične primere, temveč le posamezne živali. Doslej je za rekordnega na Tasmaniji veljal tovrsten pojav iz leta 1935, ko je nasedlo 294 mrkih pliskavk. O zadnjem množičnem nasedanju kitov pa so poročali leta 2009, ko jih je bilo na obali okoli 200.