83-letnega norveškega kralja, ki je na prestolu od leta 1991, so sprejeli v univerzitetno kraljevo bolnišnico Rikshospitalet v Oslu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kralj Harald naj bi se danes sešel s premierko Erno Solberg in ministrskim kabinetom. Na sestanku ga je zaradi odhoda v bolnišnico zastopal njegov sin, prestolonaslednik Haakon, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prestolonaslednik Haakon sicer zaradi krhkega zdravja svojega očeta vodi kraljevino že od konca lanskega leta.

Kralja je danes v bolnišnici na kratko obiskala njegova soproga, kraljica Sonja.

Decembra lani je kralj Harald zaradi virusne okužbe odpovedal nekaj obveznosti, vendar je imel letni novoletni govor, kot je bilo predvideno. V začetku januarja je zaradi vrtoglavice teden dni preživel v bolnišnici. Leta 2003 so ga operirali zaradi raka na mehurju, leta 2005 pa zaradi težav s srcem.

Norveški kralj je zaprisežen športnik in jadralec ter je zastopal Norveško na jadralski prireditvah na olimpijskih igrah. V zadnjih letih je krhkega zdravja, vendar zavrača možnost, da bi bi abdiciral, poroča AFP.