Na skupno šest let in sedem mesecev zapora je bil danes obsojen nekdanji policist Danilo Lavrinc. 39-letnik je kar pet let in pol dobil zaradi preprodaje droge, in sicer uspaval formidal, ki jih je zanj preprodajal Filip Didović, njegov tajni policijski delavec. »Gre za lahek zaslužek na račun ljudi, ki jim droga popolnoma uniči življenje. Po dolgoletnem jemanju od njih ne ostane čisto nič. To skoraj niso več ljudje, ostanejo brez čustev, brez volje, radosti, ljubezni, tudi, če hočete, žalosti. In tudi njihove družine. Tistih, ki jim drogo dobavljajo, pa ne vodi nič drugega kot sla po denarju, to se mi zdi najhuje. In vi ste to počeli kot policist!« je bila med obrazložitvijo sodbe odločna sodnica Ana Testen.

Sodeloval s tihotapci ljudi

Vse skupaj se je začelo jeseni 2018, ko so na Ilirskobistriškem policisti ustavili kombi in prijeli voznika Jasmina L. Prevažal je 18 ilegalnih migrantov. Med zaslišanjem je povedal, da ima njegov prijatelj »svojega« policista, ki prodaja informacije. Hudodelski združbi naj bi razkrival, kje lahko naleti na policijsko zasedo, ko bo tihotapila tujce, prodajal naj bi tudi informacije v zvezi z drogo in druge reči. Šlo naj bi za policista Denija, na koncu se je izkazalo, da prav za Danila Lavrinca, zaposlenega v sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana, in sicer na oddelku za kriminalistično obveščevalno dejavnost. Za policista, ki je od nadrejenih prejemal pohvale za svoje dosežke: medaljo za požrtvovalnost zaradi uspešno preiskanega ropa sefov banke SKB in bronasti ščit za prizadevno in uspešno opravljanje nalog v slovenski policiji.

Kolegi so mu začeli prisluškovati in izvedeli so marsikaj zanimivega. Ko je policija pri nezakoniti prodaji tablet zalotila Didovića, njegovega ovaduha, mu je Lavrinc začel telefonariti in spraševati, ali je na telefonu izbrisal njuno komunikacijo. Želel se je tudi prepričati, ali je imel informator pri sebi kake zanj obremenjujoče dokaze in tako dalje. Tako so preiskovalci izvedeli, da je Didović za Lavrinca preprodajal tablete. V začetku lanskega leta je policist od neznanca za 3000 evrov kupil 3000 tablet formidala, uspaval, ki povzročajo zelo hudo odvisnost. Hranil jih je kar v službeni omarici, sodnica je danes opozorila na njegov napuh in podcenjevanje kolegov, za katere je bil prepričan, da mu ne morejo priti na sled. Didović, po besedah sodnice gre za osebo, ki je bila zelo počaščena, da lahko sodeluje s policijo (Lavrincu je ustregel, če je le mogel), pa je tablete prodajal naprej. Cena: 2,50 evra za tableto. Od prodaje je registriran policijski informator Didović, ki je bil danes obsojen na leto in štiri mesece zapora, lahko zadržal 20 centov. Med hišno preiskavo so Lavrincu zasegli nekaj čez 1900 tablet. Očitno pa je preprodajal tudi že prej, vsaj tako gre sklepati iz posnetih telefonskih pogovorov. Katero drogo, ni čisto jasno, omenjen je bil sanval.

Izdajal podatke policije

Lavrinca so spoznali za krivega tudi zaradi zlorabe uradnega položaja, ker je nepooblaščenim osebam izdajal tajne službene podatke, čeprav je vedel, da bodo prišli do ljudi iz kriminalnih krogov. Pri tem je zlorabil celo kolegico, ki mu je zaupala računalniško geslo, sam namreč dostopa do vseh podatkov ni imel. Kaj je dobil v zameno, niso mogli natančno ugotoviti. Jasmin L. je na primer omenjal, da naj bi za informacije dobival po 500 evrov, neka priča je govorila o »kompenzaciji« v obliki prekrite strehe na hiši. Nekdanjega policista so obsodili še zaradi tega, ker so v njegovem civilnem policijskem avtu našli ponarejena bankovca za 50 evrov. Vir mu je povedal, da prihaja večja količina ponarejenega denarja in mu kasneje izročil tudi omenjena bankovca, Lavrinc pa o tem svojim kolegom in šefom ni niti črhnil. Obtožbe, da je zagrešil tudi kaznivo dejanje poneverbe, pa so ga oprostili. V njegovi službeni omarici so namreč našli 119 nabojev, ki jih policija uporablja na strelskih vajah in jih menda ne bi smel odnesti s strelišča. Odločilo je, da so bili mnogi neuporabni, predvsem pa, da jih je hranil v službenih prostorih. Ni jih nikamor odnesel, torej mu sodišče ne more očitati, da si jih je hotel prilastiti.

Sodnica Testenova je med obrazložitvijo sodbe nekajkrat izpostavila, da je Lavrinc zelo bister človek. Informacije je dobival tako s svoje, policijske strani, kot tudi z druge, kriminalne, pri čemer je nenehno tehtal, kaj bo komu razkril in česa ne. Povsem po svoje si je razlagal sodelovanje med policistom in njegovim informatorjem, pogosto »globoko zabredel na drugo stran«, »mešalo se je legalno in nelegalno«. »Šli ste prek roba in za to boste morali odgovarjati. Dobro razmislite, kaj ste storili in kako naprej,« je zaključila Testenova.