Slepi bodo videli in gluhi slišali

»Priznanje je potrdilo vsem zaposlenim v podjetju BIA Separations, da so njihov trud in rezultati pomembni tudi za lokalno okolje,« je ob prejemu priznanja komentiral dr. Aleš Štrancar, direktor podjetja BIA Separations. Tudi za prihodnost imajo v podjetju velike načrte. Letošnje poslovno leto bodo končali s podvojenim lanskim dobičkom, ki je znašal 12 milijonov evrov, v začetku 2021 bo zaključena tudi investicija v nove proizvodne prostore v Ajdovščini. »Slepi bodo videli in gluhi slišali. Še prej pa bomo prispevali kamenček v zagotavljanju cepiva za covid-19. Podjetje je danes poslovno in finančno zelo stabilno podjetje. Ob širitvi proizvodnih prostorov, medse vabimo tudi nove sodelavce,« nadaljnji razvoj in inovacije na področju čiščenja zdravil za zdravljenje raka in genske terapije, napoveduje Štrancar.

Dončići slovenske znanosti in high-techa

»Inovacije so pomemben motor, ki poganja gospodarstvo, zato se na regijski zbornici trudimo, da jih po najboljših močeh spodbujamo in promoviramo. Z objavo vsakoletnega javnega razpisa in slavnostno podelitvijo priznanj za najboljše inovacije v regiji to dokazujemo. Letos že osemnajsto leto zapovrstjo. In kljub neprijaznemu času, v katerem so naše inovatorke in inovatorji letos pisali prijave, je nekaj gotovo: da je bil razpis, kljub epidemiji Covid-19, zelo uspešen, saj smo prejeli dvakrat več prijav kot v povprečnem letu,« pa je letošnji izbor komentirala mag. Nevenka Volk Rožič, direktorica, GZS Severno Primorska gospodarska zbornica.

Ob zlatem priznanju so v BIA Separations nedavno dosegli še en dosežek: na enem od mednarodnih seznamov, v študiji Viral Vector Purification/Virus Purification Products Market, 2020-2030, so jih uvrstili ob bok milijardnim multinacionalkam. »Smo dončići slovenske znanosti in high-techa,« tako pravi Štrancar, ki si obeta, da bodo v BIA Separations v naslednjih petih letih ustvarjali milijardo prihodkov letno.

Zlato priznanje za gensko terapijo, s katero so zdravili tudi dečka Krisa

BIA Separations je zlato priznanje prejela za inovacijo razvoja procesa čiščenja genskega zdravila Zolgensma za zdravljenje dojenčkov s smrtonosno spinalno mišično atrofijo tipa 2 (SMA), so utemeljili v GZS Severno Primorski gospodarski zbornici. Maja 2019 je bila odobrena prva 100-odstotno učinkovita genska terapija za zdravljenje dojenčkov s to boleznijo. K razvoju procesa čiščenja genskega zdravila Zolgensma je z inovativno, slovensko tehnologijo prispevalo podjetje BIA Separations, ki je s tem slovensko znanost postavilo v sam svetovni vrh. Tehnologija čiščenja je namreč eden ključnih procesov v proizvodnji zdravil: z njo ločujejo zdravilno učinkovino od ostalih, pogosto strupenih ali celo rakotvornih snovi, proces pa predstavlja tudi do 80 % proizvodnih stroškov zdravila, s katerim rešujejo življenja. To zdravilo je po odmevni dobrodelni akciji, novembra lani prejel tudi deček Kris.

Revolucija v farmaciji

Za namen čiščenja zdravila Zolgensma so v BIA Separations razvili inovativen biokemijski tehnološki postopek, pri katerem se uporabljajo kromatografske monolitne kolone iz linije CIMmultus™. Gre za t.i. inteligentne filtre, ki zaznajo nečistoče v bistveno nižjih koncentracijah, kot je bilo doslej znano, in jih temu primerno bolje prečistijo. V nekaterih primerih ta tehnologija dosega kar 15-kratno povečanje učinkovitosti v primerjavi s tradicionalno, nemonolitno tehnologijo. Potrditev uporabe genske terapije sicer predstavlja veliko revolucijo na področju farmacije, saj bo ta v roku 20 do 30 let omogočala zdravljenje večine bolezni – od raka, depresij, do sladkornih in srčnih bolezni. Z množično uporabo bo cena učinkovin padla, omenjeno pa bo povzročilo velike spremembe v delovanju zdravstva, zavarovalnic in farmacevtske industrije.