Lesena gradnja ni samo trend, temveč predstavlja okoljsko, socialno in gospodarsko priložnost. V Sloveniji tovrstna gradnja predstavlja le okoli deset odstotkov vseh gradenj, medtem ko v Skandinaviji v lesenih hišah živi kar 70 odstotkov ljudi. V zadnjih letih je sicer opaziti povečano zanimanje za gradnjo lesenih objektov tudi pri nas, kar je posledica večje ozaveščenosti investitorjev ter splošnega zavedanja o pomenu kakovostnega bivanja in uporabi lesa v bivalnem okolju.

Zanimanje za trajnostno gradnjo

»Vse večje zanimanje ljudi za trajnostno gradnjo, ki zagotavlja zdravo bivalno okolje in energetsko učinkovitost, pa narekuje tudi večjo potrebo po osebni izkušnji posameznika s tovrstno gradnjo ter stik s projektanti, proizvajalci in dobavitelji. Zato se Spirit Slovenija že nekaj let vključuje v festival Odprte hiše Slovenije, s čimer krepimo širjenje primerov dobrih praks in izobražujemo javnost o vrednotah dobro oblikovanega in grajenega prostora, predvsem pa o kakovosti bivanja v lesu in prednosti lesenih gradenj,« pravi Irena Meterc, vodja sektorja za spodbujanje podjetništva in tehnološkega razvoja na agenciji.

Na agenciji želijo spodbuditi leseno gradnjo individualnih hiš in javnih objektov ter predstaviti pozitivne učinke, ki jih takšna odločitev prinaša - ugodno in zdravo bivanje ter doprinos k razvoju slovenskega gospodarstva. »S tem izpolnjujemo osnovne cilje povezane s promocijo lesarstva in lesene gradnje, kar sovpada z ambicijami Akcijskega načrta za povečanje konkurenčnosti gozdno lesne verige v Sloveniji,« še dodaja Meterčeva.

Širjenje primerov dobrih praks

Obisk edinega arhitekturnega festivala v Sloveniji je enkratna priložnost za spoznavanje novosti na področju gradnje in oblikovanja. Namen festivala je širjenje primerov dobrih praks in izobraževanje javnosti o vrednotah dobro oblikovanega prostora. Poleg osebnega in poslovnega mreženja vseh zainteresiranih je festival namenjen tudi izmenjavi kontaktov obiskovalcev z arhitekti, lastniki, izvajalci in uporabniki.

Festival vsako leto poteka po vsej Sloveniji. Obiskovalci si bodo letos denimo lahko ogledali gradbišče projekta prenove Cukrarne v Ljubljani, kjer bodo pobliže spoznali delo na gradbišču in konstrukcijske posebnosti zahtevnega projekta. Organizatorji poudarjajo, da letos velik delež predstavljajo javni in izobraževalni objekti, zato si bo mogoče ogledati kar nekaj novih vrtcev (na primer vrtec Kamnitnik v Škofji Loki) in telovadnic, ki kažejo, da se vse več vlaga v skupno dobro.

Večplastnost uporabe lesa

Posebno pozornost namenjajo tudi trajnostni arhitekturi. Pri tem izpostavljajo uporabo lesa v vlogi konstrukcijskega materiala, obloge ali notranje opreme. Svoja vrata tako zopet odpira leseni Expano – Vrata v Pomurje, ki je javnost navduševal že lansko leto, ogledati pa si bo mogoče tudi prvo stanovanjsko hišo s certifikatom Active House v Sloveniji.

Posebnost letošnjega festivala je tudi virtualna predstavitev stavbe novega Centra znanosti v Ljubljani. Udeleženci se bodo prek aplikacije, ki spodbuja k aktivnemu raziskovanju grajenega prostora na zanimiv in sodoben način, spoznali s ključnimi prostori in arhitekturnimi značilnostmi predvidenega objekta. Celoten program projektov, ki bodo predstavljeni na letošnjem festivalu, najdete na spletni strani OHS. Prijave na posamezne oglede so že odprte, zato si čim prej zagotovite mesto na festivalu!

Razmislek o bivanju v prihodnosti

Festival Odprte hiše Slovenije bo potekal med 25. in 27. septembrom 2020. Tema letošnjega festivala odseva prehod v novo desetletje ter spodbuja razmislek in diskusijo o tem, kako bomo bivali v prihodnost ter kakšen prostor bomo zapustili našim zanamcem. »Odprte hiše Slovenije so preprost in učinkovit koncept, ki najširši javnosti ponuja brezplačne izkustvene oglede odlične arhitekture in prostorskih ureditev ter pri tem dobijo kontakt z arhitekti, uporabniki, lastniki, izvajalci in drugimi strokovnjaki«, pravi Lenka Kavčič, direktorica festivala.

Letos si bo v času festivala možno ogledati več kot 90 zasebnih in javnih objektov, od tega 16 gradenj z lesom, 5 vrhunskih lesenih interjerjev in eno zunanja ureditev - lesena učilnica na prostem ob Muri, ki je v tem času še posebno zanimiv projekt.