Rektor Univerze v Ljubljani (UL) Papič je na današnji seji senata v okviru poročila rektorja pojasnil, da pričakujejo v sredo nova navodila oziroma dopolnitev smernic ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Znano mu je, da na ministrstvu danes poteka tudi sestanek na temo izvedbe visokošolskega izobraževanja.

"Pričakujemo podrobnejša navodila predvsem glede uporabe zaščitnih mask. Profesorje seveda zanima, kako naj bi predavali v daljšem obdobju z masko na obrazu," je dejal. Ob tem je poudaril, da je univerza že v okviru prejšnjih navodil dobila usmeritev, da morajo zagotavljati v predavalnicah 1,5 metra fizične razdalje med študenti.

Spomnil je, da se smernice za izvedbo pedagoškega procesa v študijskem letu 2020/21, ki jih je minuli teden pripravilo ministrstvo za izobraževanje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), nanašajo na izvedbo študijske dejavnosti v zimskem semestru 2020/21. Osnovno izhodišče je izvedba študijskega procesa v prostorih fakultet ob strogem upoštevanju preventivnih ukrepov oziroma priporočil NIJZ.

Model kolobarjenje študentov

"To v praksi pomeni, da bomo predavanja za manjše skupine študentov mogoče lahko izpeljali v predavalnicah na klasičen način, bo pa velik delež študijske dejavnosti izveden v kombinirani, t. i. hibridni obliki. "Medtem ko bo ena skupina študentov prisotna v predavalnici, bodo ostali predavanje spremljali neposredno preko spleta oziroma na daljavo. Ta model zagotavlja kolobarjenje študentov, da enkrat posluša predavanje ena skupina študentov, naslednji teden pa druga skupina. Na ta način imajo možnost stika s profesorjem vsi študenti," je pojasnil Papič.

Senat je danes med drugim potrdil tudi pravilnik o delovanju založbe UL. Trenutno je ta dejavnost na univerzi organizirana decentralizirano in praktično vsaka članica ima svojo založbo. "Zdaj ustanavljamo centralno univerzitetno založbo, pri tem pa ohranjamo posamezne založniške dejavnosti na članicah. Naloga univerzitetne založbe bo predstavitev najodmevnejših in najboljših del raziskovalcev Univerze v Ljubljani širšemu okolju," je še dodal Papič.