Olimpijski komite Slovenije je sinoči v Unionski dvorani Grand Hotela Union organiziral neposrečeni dobrodelni gala večer, s katerim so zbirali sredstva za Fundacijo Miroslava Cerarja, ki pomaga mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij. Z dogodkom so prireditelji zbrali okoli 120.000 evrov, med drugim s pomočjo Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je prispeval 50.000 evrov. Prenos dogodka je potekal na TV Slovenija, žal pa si ga ne bomo zapolnili zaradi dobrodelnosti, temveč nedoslednosti organizatorjev in udeležencev, tudi iz vrst vlade, pri nošenju mask in vzdrževanju zapovedane fizične razdalje.

Neodobravanja zaradi odsotnosti mask je bilo danes na družbenih omrežjih zaslediti veliko, glavnina pa se je obregnila ob ministrico za izobraževanje Simono Kustec. Ministrica, ki je prejšnji teden zaostrila ukrepe glede nošenja mask v šolah, je postala naslednja v dolgi vrsti članov vlade, ki so jih posnetki ujeli med nespoštovanjem lastnih priporočil in celo zapovedi.

V Evropi politiki prevzamejo odgovornost in odstopajo, pri nas se opravičujejo prek twitterja

Predsednik vlade Janez Janša, ki je isti dan v državnem zboru zabrusil, da se v Sloveniji lahko ponovi spomladanski scenarij, »če ukrepi, ki so v veljavi povsod po Evropi, v Sloveniji niso dosledno upoštevani«, je osebno odgovornost ministrice danes poskušal v celoti preložiti na organizatorja dogodka. Na twitterju je namreč zapisal: »Nošenje maske v zaprtih javnih prostorih je obvezno. Razumljivo je, da med večerjo ne moreš imeti nadete. A @vladaRS je v sklepih dne 17.09.20 resno priporočila, naj se ob/po javnih dogodkih NE organizirajo zakuske. Za upoštevanje pravil so odgovorni organizatorji prireditev.«

Posnetki dogodka sicer jasno kažejo, da je ministrica obvezno nošenje mask kršila, ko na mizi ni bilo prav nobene hrane niti pijače.

Predsednik komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko Božidar Voljč je na nedavnem dogodku Slovenske medicinske akademije na temo smiselnosti ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in opozoril glede nevarnosti podcenjevanja bolezni covid-19 pojasnil, da morajo vsi sprejeti ukrepi veljati za vse v enaki meri. »Ne smejo obstajati posebne pravice zaradi posebnega položaja,« je bil jasen in tedaj pohvalil potezo evropskega komisarja za trgovino Phila Hogana, ki je odstopil, ker se je udeležil zabave s prevelikim številom obiskovalcev.

Naša ministrica za izobraževanje Kustecova Hoganovemu zgledu (za zdaj še) noče slediti. Za nespoštovanje pravil, ki jih je kot članica vlade sooblikovala tudi sama, se je zgolj opravičila. »Iskreno se opravičujem in mi je žal, ker na včerajšnjem dogodku nisem nosila zaščitne maske,« je zapisala na twitterju. »Po zagotovilih organizatorja so prireditev organizirali skladno s priporočili in navodili NIJZ. Z zaščitnih razlogov se bom preventivno testirala na COVID-19.« Je pa res, da se je tudi Hogan pred odstopom dvakrat opravičil in pravo potezo potegnil, ko je plaz pozivov k odstopu postal prehud. Takšne pozive je danes pričela prejemati tudi slovenska ministrica. Podobno kot Janša je tudi Kustecova svojo osebno odgovornost poskušala prenesti na organizatorja, ki mu je očitno bolj zaupala pri tolmačenju pomena obveznega nošenja mask v zaprtih prostorih, kot sebi, ki je kot del vlade sprejela zaostrovanje ukrepov.

Da glede obveznosti nošenja mask v zaprtih prostorih ni dilem, je z današnjim odzivom razkril tudi direktor NIJZ Milan Krek s pojasnilom, da je organizator dobil natančna navodila, da morajo vsi udeleženci nositi maske, ki pokrivajo nosni in ustni predel, saj gre za zaprt prostor. Prav tako je vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović danes vnovič poudarila, da so maske eno bistvenih orožij pri spopadanju z epidemijo, in obsodila ravnanje na dogodku v organizaciji OKS. Po poročanju Večera je zdravstveni inšpektorat glede dogodka prijel več prijav, do zaključka nadzora, ki je v teku, pa inšpektorat poteka ne komentira.

V SAB, Levici in LMŠ za ministričin odstop

Na včerajšnji dogodek so se odzvali tudi predstavniki drugih političnih strank. Po besedah predsednice SAB Alenke Bratušek mora vlada jasno povedati, ali so ukrepi, ki jih sprejema, sploh potrebni. Če bi se ministrica za izobraževanje »pogledala v ogledalo in ugotovila, kaj je naredila«, bi mnenju Bratuškove morala odstopiti. »Ne moreš od ljudi zahtevati nečesa, česar sam ne spoštuješ,« je poudarila. Pozivu k odstopu se je pridružil tudi koordinator Levice Luka Mesec. Kot je dejal, je »nezaslišano, da po eni strani vlada predpisuje maske sedemletnim otrokom v šolah, predpisuje jih celo na ulicah, če je tam več ljudi«. Ko se v polni Unionski dvorani zbere neka elita, pa očitno ta pravila ne veljajo več, je opozoril. »Če se bodo tako vedli, težko pričakujemo, da bo kdo verjel v dobronamernost in iskrenost njihovih ukrepanj,« je pripomnil Mesec.

Da bi ministrica morala odstopiti ali vsaj ponuditi odstop in s tem načelnim dejanjem pokazati, da verjame v ukrepe, so v tvitu navedli tudi v LMŠ. Prvak stranke Marjan Šarec je dodal, da ne ve, »kaj ti ljudje razmišljajo, mislijo, so v nekem drugem svetu«. Spomnil je, da maske nosijo učiteljice in učitelji ter učenci v šolah, prav tako »jo nosimo vsi odgovorni državljanke in državljani«. Po njegovem mnenju je takšno ravnanje nezaslišano in »norčevanje iz ljudi«, zaradi česar bi morala Kustečeva po besedah prvaka LMŠ odstopiti.

Predsedujoča SD Tanja Fajon je na Twitterju zapisala, da »papir prenese vse«. »Očitno tudi besede ministrice za izobraževanje in ostalih funkcionarjev, ki se ne držijo pravil, ki jih sami postavljajo. Potrebujemo jasna navodila in smiselne ukrepe, ki jim bomo lahko zaupali. Dvoličnost nima mesta v politiki,« je zapisala.

K odstopu poziva tudi SVIZ

Ministrico za izobraževanje so k odstopu pozvali tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). Kot so zapisali, je Kustečeva še pred dnevi pojasnjevala, da obvezno nošenje mask v vzgojno-izobraževalnih ustanovah ni nikakršna novost. »Po njenih besedah »vsi nosimo maske, vsi vemo, kakšnih razdalj se je treba držati«, skratka, to vsi znamo in zmoremo. A očitno prav ministrica ne. Ob že siceršnjem precejšnjem nezadovoljstvu, ki se v vrtcih in šolah glede na odzive, ki jih v SVIZ prejemamo, stopnjuje, so članice in člani ter drugi zaposleni v vzgoji in izobraževanju nad omenjenim ministričinim ravnanjem še posebej ogorčeni in na sindikat naslavljajo zahteve, naj prof. dr. Simono Kustec pozove k odstopu,« so zapisali in ministrico pozvali k odstopu.