"Tistim, ki lahko, priporočamo, da delajo od doma," je dejal britanski minister Michael Gove za televizijo Sky News. "Število okužb se povečuje, prav tako število ljudi, ki se morajo zaradi covida-19 zdraviti v bolnišnicah, zato moramo ukrepati," je dodal. V Angliji bodo bari in restavracije lahko delali do 22. ure po krajevnem času, hrano in pijačo pa bodo smeli streči le pri mizah. Podobni ukrepi sicer že veljajo v delih severne in osrednje Anglije. Po pisanju dnevnika Telegraph naj bi razmišljali tudi o prepovedi koncertov v zaprtih prostorih.

Britanski premier Boris Johnson bo nove omejitve ob 13.30 po srednjeevropskem času predstavil v parlamentu, drevi ob 21. uri po srednjeevropskem času pa bo imel televizijski nagovor ljudstvu. Na Škotskem pa naj bi nove ukrepe naznanila tamkajšnja premierka Nicola Sturgeon.

V Iranu rekordno dnevno število okužb

V Iranu so v zadnjih 24 urah potrdili največje število okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Potrdili so jih 3712. Tiskovna predstavnica ministrstva za zdravje Sima Sadat Lari je sporočila tudi, da so v vseh provincah zabeležili največ hospitalizacij v enem dnevu. Opozorila je, da ljudje vse manj upoštevajo zdravstvena priporočila, tudi glede zaščitnih mask. Pred tem so o največjem številu dnevnih okužb Iranu poročali 4. junija, ko so jih potrdili 3574.

Iran se bori z najbolj smrtonosno epidemijo na Bližnjem vzhodu. Zaradi covida-19 je umrlo 24.656 bolnikov, okužb so potrdili skupno 429.193. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je v ponedeljek prebivalce pozval k spoštovanju ukrepov, saj da grožnjo koronavirusa jemljejo zlahka. V Iranu so uvedli različne ukrepe za zajezitev širjenja okužb, ne pa tudi karantene, saj je zaradi ponovne uveljavitve ameriških sankcij gospodarstvo že utrpelo udarec.

Na Hrvaškem 144 novih okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 144 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, še dva bolnika sta umrla zaradi covida-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Število okužb je več kot dvakrat večje kot v ponedeljek, ko so poročali o 70. Največ novih okužb so v minulih 24 urah znova potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 34. Glede na današnja poročila županijskih štabov civilne zaščite so po 16 novih okužb potrdili v dveh slavonskih županijah. Iz primorsko-goranske županije so poročali o deset novih primerih, v istrski županiji pa niti danes ni bilo novih okužb.

Na Hrvaškem je trenutno 1894 aktivnih primerov. Na bolnišničnem zdravljenju je 278 ljudi, med njimi jih je 24 priključenih na ventilatorje, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.