Ena izmed najbolj presenetljivih uporab cvetače je prav pica. Ko cvetačo pokuhate ali popečete in jih odstranite vodo, je zelo mehka in upogljiva in z njo lahko ustvarjamo po mili volji. Z njo lahko pripravite tudi prav okusne cvetačne kroglice. Za picino podlago cvetači dodate parmezan za okus in jajce, da sestavine drži skupaj. Seveda bo podlaga dosti bolj okusna, če ji dodate še malo soli in nekaj dišavnic oz. začimb. Uporabite lahko suh ali svež timijan ali origano, lahko pa tudi sesekljan peteršilj.

Priprava te cvetačne podlage je malenost dolgotrajnejša, saj vključuje peko ali pokuhavanje cvetače in ožemanje. Več vode ožamete, lažje jo potem oblikujete in po peki tudi držite tako, kot navadno pico – v roki.

Kaj date na pico, je seveda vaša odločitev. Izberite kar imate najraje in kar vam je na razpolago. Seveda s klasično paradižnikovo osnovo in mocarelo ne morete zgrešiti.

Preden pogledamo, kaj potrebujete za pripravo cvetačne podlage, pa še nekaj idej za porabo tiste polovice cvetače, ki vam bo ostala. Ker je cvetača zelo nevtralnega okusa, se odlično prilagaja vsem okusom, ki jo spremljajo, zelo uporabna pa je tudi zaradi svoje teksture. Surovo lahko uporabite v solati, z njo naredite fejk riž, jo skuhate in spečete in z njo pripravite pire, omako ter tudi božansko burger polpetko:

Burger s cvetačnim polpetom, šparglji in jajcem (

Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso

Veganska kremna cvetačna omaka

Cvetačni riž z mešano zelenjavo, ingverjem in mlado čebulo

Kremna veganska cvetačna juha

Neverjeten cvetačni zrezek z gobovo omako

Še več idej za (u)porabo cvetače najdite pod oznako Cvetača (LINK: https://www.sitfit.si/?s=cveta%C4%8D).

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi):

Sestavine za testo:

1 glavica cvetače (približno 400 g cvetačnih cvetk)

60 g parmezana

1 jajce

1 manjši šopek svežega origana ali peteršilja

1/2 žlička soli

sveže mlet poper

Ostale sestavine (po izbiri):

4 žlice paradižnikove kaše

1/2 žličke suhega origana (ali vejica svežega sesekljanega)

1/2 žličke suhega timijana

1/2 žličke soli

poper po okusu (neobvezno)

1 velika kroglica mocarele

sveža bazilika

zeleni pesto

pršut (po želji)

PRIPRAVA

Cvetačo razdelite na cvetke (potrebujete približno 400 g cvetk). Cvetke sesekljajte v multipraktiku. Naribano cvetačo prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite 15 minut v pečici, ogreti na 190°C. Lahlo jo zmehčate tudi v mikrovalovni pečici in sicer tako, da jo pokrijete s prozorno folijo za živila in kuhate približno 5 minut. Kuhanje cvetače v kropu za ta recept ne priporočamo, saj se s kuhanjem tekstura preveč spremeni, cvetača pa posrka ogromno dodatne vode. Cvetačo po mehčanju pustite nekaj minut, da se malenkost ohladi, potem pa po malo in malo cvetače prenesitee na čisto kuhinjsko krpo in dobro ožemite odvečno tekočino – cvetača vsebuje veliko vode, zato se le potrudite in cvetačo dobro ožemite.

Ožeto cvetačo prenesite v skledo, dodajte nariban parmezan, jajce, sol in poper ter sesekljan svež origano ter dobro zmešajte. Oblikujte dve kepi, ju prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko in s prsti oblikujte dva kroga – dve pici.

Podlagi pecite v pečici, ogreti na 230°C približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se naredi skorjica.

Ko je cvetačna podloga za pico pečena, pekač previdno vzemite iz pečice, obe pici namažite s paradižnikovo kašo in obložite s poljubnim nadevom. S paradižnikovo kašo inn mocarelo ne morete zgrešiti. Le pozor: manj jo obložite, lažje jo bo pri jedi prijeti v roko.

Pico pecite še približno 5-10 minut v pečici, ogreti na 230°C, oziroma toliko časa, da se nadev segreje in mocarela stopi.

Pico lahko okrasite z zelenim pestom in svežo baziliko, jo narežete na kose in postrežete.

Cvetačna pica je najboljša sveža, zato pogrevanja ne priporočamo. Lahko pa pripravite cvetačno podlago in jo pred prvo peko zamrznete ali pa pred drugim pečenjem shranite v hladilniku za kasnejšo uporabo.