Sredozemski ciklon Ianos je v petek s seboj prinesel vetrove s sunki do 117 kilometrov na uro. V soboto se je pomaknil proti otoku Kreta, pri tem pa oslabel.

Na fotografijah s Kefalonije na zahodu Grčije je videti avtomobile, ki jih je zasul zemeljski plaz, ceste, ki jih je odnesla voda ter potopljene čolne v pristaniščih. Tudi na območju mesta Kardica v pokrajini Tesalija je prave razsežnosti neurja videti šele danes. Na tem območju se je Ianos združil s ciklonom nad Egejskim morjem. Umrli so trije ljudje, eno žensko še pogrešajo.

Po poročanju medijev je neurje poškodovalo 15 mostov. "Več kot 5000 hiš je poplavljenih, tretjina mesta nima elektrike," je za televizijo RT dejal župan Kardice Vasilis Ciakos. Kot je dodal, bo mesto potrebovalo več dni, da se bo lahko znova postavilo na noge.

Veliko živali se je utopilo

Veliko domačih živali se je utopilo v hlevih. Številne vasi in hiše na območju so zaradi zemeljskih plazov ali poplav še vedno odrezane od sveta.

Najhuje prizadeta območja blizu Kardice bo v torek po napovedih obiskal grški premier Kiriakos Micotakis. Ta je že obljubil državno pomoč za vse prizadete regije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medikan oz. sredozemski ciklon je ekstremen in dokaj redek pojav, značilen za območje Sredozemskega morja. Po besedah Kostasa Laguvardosa z grškega inštituta za raziskovanje okolja je Grčijo od leta 1982 prizadelo šest medikanov, od tega štirje od leta 2016. Prejšnji je Grčijo prizadel septembra 2018, ko je na otoku Evia zahteval dve življenji.